Alla inlägg under juni 2013

Av Ann - 7 juni 2013 06:45

Vad innebär en korrekt ställning hos hästen?

- Avslappning i nacken

- Hästens skalle roterar inåt så att ganaschen placeras under inner atlasvinge

- Kotpelaren i nacken roterar så att inner atlasvinge blir jämnhög eller lägre än yttersidans

- Underkäken läggs i ytterspår

- Ganaschfrihet bibehålls


Hur?

Inom AR förklarar vi oftast ställning för hästen från marken och med kapson. Kapsonen påverkar överkäken och hjälper hästen till en korrekt rotation av skallen när vi använder inner tygel. Att tänka på är att tränsbett av olika slag däremot har svårt att förklara ställning då bettet ligger i hästens underkäke. Leder ryttaren med inner tygel inåt måste man i dessa fall vara medveten om att man kommunicerar till hästen att förflytta underkäken åt samma håll, vilket ju är precis tvärtemot vad som önskas. Däremot kan eventuellt ett ledande tygeltag med yttertygeln få tränsbettet att styra underkäken utåt.


Varför?

En korrekt utförd ställning leder efterhand som hästen utvecklas till möjlig böjning och samling. Detta genom att rotationen i nacken successivt fortplantar sig genom hela kotpelaren till dess att hästens innerhöft förs fram och kruppan kan börja sänkas.  Att lära hästen en korrekt ställning från början är därför otroligt viktigt då dess effekter i kotpelaren ligger till grund för hela hästens utveckling då det gäller mjukhet, formgivning och förmåga till bärighet


 

#ridkonst


  

 

 

Av Ann - 6 juni 2013 09:16

Efter att ha orsakat en smärre sandstorm i det torra vädret med Venus på uteridbanan så tittade jag i går kväll återigen på Elin o Laban. Förutom att Laban är stel så har han ju svårt att förstå att det finns hjälper som inte betyder framåt... Denna gång blev det fokus på sitsens betydelse för Labans böjning medan jag höll i longerlinan. Och visst, när Elin hittade rotationen i sin överkropp blev det också lättare för hästen att förstå vad vi önskade. Utöver detta introducerade vi halter med Elins hjälper från ryggen. Vi fick åter bekräftat att hästgodis är väldigt fördelaktigt att ha med sig när man ska försöka förklara något för denne gentleman  ;))


 

Av Ann - 4 juni 2013 09:00

"Hästar som reds med en högre grad av böjning i nacken var oftare ryggömma jämfört med dem som reds i en mer “normal” huvudposition. I de fall då ryttaren hade en tendens att placera sin vikt bakom lodplanet (i dressyrsitsen ska man kunna dra en lodrät linje mellan ryttarens skuldra, höft och häl) visade hästarna oftare tecken på ryggömhet jämfört med de hästar som reds av en ryttare som placerade sin vikt något framför lodlinjen." 

Detta är framkommet i en studie presenterad av C.M.Mejdell & F. Aksnes (2012) (http://www.annsridkonst.se/hästvetenskap-16118163)


Jag har inte hittat den ursprungliga vetenskapliga artikeln men min egen reflektion är att både fiskekroks- och LDR/rollkur-nackar ofta har ryttare som sitter bakom lodplan och driver hästen fram mot bettet vilket ger ökad nackböjning. Det hade varit intressant att veta om hästarna i studien hörde till någon av dessa två kategorier. 

1.Vid LDR förlängs visserligen bröstryggen MEN  ländryggen är starkt belastad och medför att bäckenet tippar framåt. Bakbenen får rakare vinklar och hamnar bakom hästen. Hästen ökar påskjutet men förlorar förmåga till bärkraft.

2.Vid "fiskekroksnacke" är magmusklerna är inaktiverade och hela rygglinjen förkortad, bakbenen trampar oftast inte in under tyngdpunkten, bröstryggen som är skapt att "hänga löst" mellan bogbladen har successivt pressats ned mellan dessa av ryttarens vikt. Hästen blir ofta "knickad"i nacken och trång i ganascherna när den ska gå "i form".


Nedan visar jag en bild på fiskekroksnacke tagen ur Katrin Wallbergs fantastiska bok. Nedanför en nacke i sundare hållning. Det som f.a är intressant är kotpelarens form och hur den påverkar bröstryggens läge...

 



Av Ann - 3 juni 2013 09:31

Vissa har det bara i kroppen! De kan hålla koll på linor, spön, instruktionerna från tränaren och inte minst sig själva och hästen. Madeleine är en sådan tjej... För ett par veckor sedan hade hon en häst som var minst sagt ovillig till samarbete på utebanan, som stegrade sig mot matte, försökte dra iväg henne till stallet och inte för en sekund tänkte låta någon få ta över kontrollen.  Igår verkade det vara en helt annan häst , som lät sig föras, som respektfullt försökte låta matte få behålla sin integritetszon och som trots sina stelheter och rädslor försökte göra det matte bad om. Inte minst berodde detta på att matte hade sådan kontroll på sig själv så att hon kunde fokusera på hästen och sätta in hjälper där det behövdes, detta efter bara ett par träningspass. Imponerande! :)


 

Av Ann - 2 juni 2013 12:21

Min kloka dotter sade till mig idag;

"Hur kan du begära mamma att Laban ska stanna i framåt nedåt? Han har lärt sig framåt nedåt i halt, han har lärt sig ställning, ta in bogen, underträdelse och nu håller han på att lära sig att stanna i longeringsposition. Han är JÄTTE duktig!"

Jag kan ju bara hålla med :D Att stanna har inte varit Labans starka sida och han har på bara några få träningspass verkligen gjort framsteg! Idag fick han låna Venus kapson och det fungerade riktigt bra, både från marken och med Elin på ryggen. Det roligaste av allt är att Laban verkar tycka det är intressant och kul att träna AR med Elin :)


#ridkonst
 

Av Ann - 1 juni 2013 14:31

Är på väg till stallet. Nu SKA Venus in i spolspiltan. Det går inte att se under all smuts att hon faktiskt är skimmel :)) Ikväll när hon har torkat åker sadeln på för ett litet träningspass. Ytterhjälperna ska tränas och jag ska rida minst 1m innanför väggen hela tiden...

Härom kvällen tittade jag på Gunilla och Susanne med sina hästar. Det var underbart väder och alla inklusive hästarna var på glatt humör. Lite bus blev det också. Härligt! Hade min digitalkamera med.


 

Ovido - Quiz & Flashcards