Alla inlägg under juli 2013

Av Ann - 23 juli 2013 06:00

Jag är otroligt stolt över Isabell och Johanna som i söndags deltog i en galopptävling (!). Isabell är, vad jag har förstått, den första ryttaren som mot alla regler fått delta i loppen barbacka. Detta efter att i samband med anmälan ha deklarerat för arrangörerna att hon är en akademisk ryttare som minsann rider Capella mycket säkrare och tryggare utan sadel än med och något annat duger inte! Efter en viss tveksamhet och någon dags betänketid så gick arrangörerna med på Isabells krav. Bra gick det också vad jag har förstått. Isabell och Capella galopperade sig igenom två lopp och kom hem med både rosett och plakett. Att Johanna kunde delta i lugnt tempo med Pharao som för knappt ett år sedan var så omusklad och sjuk så han inte ens klarade av att hålla balansen stillastående med ryttare på ryggen är ju också helt fantastiskt. Bra jobbat tjejer! :)


Isabell & Capella

 




Av Ann - 22 juli 2013 12:24

Hemkommen efter att åter ha tittat på Elin & Chaplin, detta i ett moln av flygande sand, flugor och bromsar. Trots den ganska störande miljön blev det ett riktigt fint pass. Elin lyckades slappna av riktigt bra emellanåt i sina ben och  hon fick till formen hos Chaplin med hjälp av sitsen och sekundära hjälper, och detta med långa tyglar :) Jag höll i longerlinan så klart men detta var första gången som Elin tog över hjälpgivningen och jag bara fanns som stöd. Chaplin svarade oftast fint på "halvmånen i magen", han fick in sin bog och faktiskt fram sin innerhöft i båda (!) varven. Ett par mjuka travstarter fick vi också till. Framöver kommer vi att fokusera mycket på övergångar, detta för att få mer energi i skrittarbetet och för att hjälpa Chaplin bibehålla sin balans i traven vilket han har så svårt för. 


Venus ben såg åtminstone inte sämre ut igår, snarare bättre vilket kändes väldigt skönt. Så i kväll efter att solen slutat gassa så får det bli det ett lätt träningspass igen :)



Chaplin trivs och har blivit en lugnare och tryggare häst.

   


Elin har köpt en väldigt skön barbackapad. Jag vill också ha... ;)

 



Av Ann - 21 juli 2013 13:25

Var idag och hälsade på Eva och hästen Junior som köpts från High Chaparall. Deras relation är ny och de har inte hunnit lära känna varandra riktigt ännu. Junior som är en sund häst testar således, som sig bör, ledarskapet. Hans godistiggande och dominanta nafsande som var irriterande vid förra träningstillfället har matte redan fått honom att sluta med. Idag försökte vi analysera fler problem vilket resulterade i att vi gick till grundens "basic basic" för det verkade vara redan här som utmaningen fanns. Junior fick träna på att lyfta hovarna utan att slå med frambenen (en ovana han lagt sig till med), låta sig ledas och följa matte i olika riktningar och tempon (nu började vi få hans uppmärksamhet). Innerbogen som trotsigt putade ut mot matte fick vi också på plats. Med fortsatt träning så kan det här bli hur bra som helst. Härligt!


Nu så är det dags att åka tll stallet och kolla Venus. Idag får hon vila. Jag tyckte att jag kunde ana en svag svullnad kring hennes has och kota igår. Kanske har den lilla svullnaden varit kvar hela tiden. Hoppas det så det inte är något som förvärrats av att hon sprungit i hagen eller av att jag börjat träna igen... :(


Mys-stund med Junior :)

 



Av Ann - 20 juli 2013 09:33

Är nu tillbaka efter några dagars vistelse i Göteborg. Till min glädje är Venus ben nu inte alls svullet längre men hon har säkert tänjt ut något ledband kring kota och has så det blir till att ta det lugnt.

Innan semestern så hann jag titta på Elin L och hennes vackra Chaplin som nu ska sätta igång och träna tillsammans igen efter sex veckors uppehåll. Vi hade ambitionen att under passet jobba med Elins sits i sadeln (vi har tidigare mest tränat barbacka) så att hon kunde hitta någon form av avslappning i trav. Det visade sig att vi istället fick fokusera oväntat mycket på Chaplins stelheter och passet utvecklades till ren sjukgymnastik för hästen. Dock så lyckades Elin i samband med detta hitta en balans och en följsamhet som jag inte sett henne ha tidigare. Hon slutade hålla sig i sadeln i travstarterna och lät sin hand och ytteraxel följa ytterbogens rörelser så att hästen inte stördes i munnen. Hon fick också använda sin "halvmåne" i magen och energins riktning för att hjälpa Chaplin till bättre balans och formgivning. Visst var det jobbigt emellanåt och det krävdes en hel del av både häst och ryttare, men det blev det riktigt bra ridning! :)


Har inget foto från träningstillfället så det får istället bli en bild på "den klassiska ridkonstens fader" - Guérinière  :)

 






Av Ann - 13 juli 2013 00:16

Det är semestertider! Nu blir det en veckas paus från bloggandet. Bara att hoppas på att min pärla frisknar till i bakbenet under tiden :)


Avslutar med en liten tänkvärd bildserie nedan... ;)

 



Av Ann - 11 juli 2013 07:00

Efter diverse cirkuskonster i hagen och lite övertro på sig själv så är det nu Venus tur att vara skadad. Inget allvarligt tror jag men bakbenet är varmt och svullet så nu får det bli vila några dagar framöver. Kanske kan det t.o.m vara skönt för den stackars hästkraken att få lite semester och låta senaste tidens övningar få landa mentalt...

Igår så fokuserade jag således på Elin och Ena. Vi plockade fram WE-hinder för att miljöträna och träna ridvägar. Det var WE-premiär för Elin & Ena tillsammans och de flesta hinderna gick utmärkt. "Lansen" var lång och målad i skarpa färger men bara Ena fick hälsa lite på den där polkagrisfärgade pinnen så kunde den visst få följa med på en sväng i ridhuset. Det är lite intressant att se hur hon tar första svängen då hon inte vill ställa om. Hon tror att lansen har funktionen att förklara slutahjälpen, så som spöhjälpen i den akademiska träningen. Och varför skulle hon inte tro det? Smart pålle :)



 

  



Av Ann - 10 juli 2013 06:45

Helle och hennes islandshäst Rhime tränade igår akademiskt för andra gången. Det har redan hunnit ske en utveckling i relationen mellan de båda vilket man kunde se direkt, t.o.m redan innan de  började sitt pass. Härligt! För mig ger det nästan känslan som vid ett dop var gång jag ser en häst som för första gången söker sig frivilligt framåt-nedåt mot handen. Hästens sökning nedåt innebär ju ofta starten på en ny resa där relationen och ledarskapet byggs på tillit och förtroende och där hästen kan lära sig att slappna av när den följer sin ryttare. Riktigt rörande :)  Rhime verkar också trivas med den akademiska träningen. Vid framåt-nedåt från marken överlät han ledarskapet till matte och han blev dessutom så väldigt vacker när han började slappna av i sin underhals, då han förlängde sin överlinje så att bröstryggen kom upp och då han öppnade upp det där tidigare spända området bakom ganascherna. På ett mjukt sätt har han nu blivit introducerad för en formgivning som är grunden för allt kommande dressyrarbete.


Rhime visar hur vacker en islandshäst kan bli när han börjar förlänga sin överlinje

   

#ridkonst


Av Ann - 9 juli 2013 07:15

Det har varit svårt för Venus att hitta sin formgivning i longeringen. Dels har hon behövt lösgöra de gamla spänningarna i nacken, dels komma över ovanan att hålla fokus på vad som händer utanför "longeringsbubblan". Hon har också haft en stark misstänksamhet mot spöet att övervinna. Precis som uppifrån hästryggen upplever jag ofta i longeringen att bakbenens påskjut gör att hon har svårt att forma sig efter voltspåret, f.a vill bakändan gärna sladda utanför i vänster varv. I detta varv har jag även haft störst svårigheter med slutaarbetet då hon inte svarat på spöhjälpen. Arbetet börjar emellertid ge resultat. Igår lyckades jag få tag i det yttre bakbenet några steg, såväl i longeringen som i det efterkommande arbetet vid hand. Äntligen! Detta efter att inledningsvis ha jobbat med att öka hennes vinklar i bäckenet så att påskjutet minskade. Ibland så är det ju arbetet med en annan böjning än den man är ute efter som ger resultat... ;)



 

Ovido - Quiz & Flashcards