Alla inlägg under september 2014

Av Ann - 11 september 2014 00:00

Nu blir det åter igen uppehåll i bloggandet då jag ska resa bort ett par dagar.

Venus ben är inte riktigt bra ännu men ändå betydligt bättre än tidigare och i tisdags hade jag de 10 bästa minuterna med henne hittills från hästryggen :) I och med att jag börjar lossna i  min vänstra höft så blir det allt oftare att jag kan föra henne med sitsen. Så, vi gjorde saxen över medellinjen, i trav, i balans och enhändigt med medförande omställningar vilket vi aldrig klarat förut. Jippiii!

Ett par lektioner fick ställas in pga vädret sista veckan. Gitt som skulle sätta igång sin och Roccos träning igen fick aldrig någon lektion i tisdags då det regnade så att man inte såg handen framför sig. Så, vi satsar på lördag i stället och hoppas på bättre tur :))


Gitt & Rocco :)  

#ridkonst  #dressyr 





Av Ann - 10 september 2014 00:00

Oj, vad jag har flitiga elever! Det roligaste för mig som instruktör är kanske inte alltid tvunget att se ett resultat hos hästen, det är snarare att nästan bokstavligen se poletten trilla ned hos matte eller husse :) Vad är det egentligen vi ber hästen om, varför ser hjälpgivningen ut som den gör, vad ger en viss rörelse för effekt i hästen och varför blir det fel ibland? Kan man själv analysera utifrån dessa frågor så är man ju faktiskt redan på väg att bli en duktig lärare åt sin häst. Det är också viktigt att få klura lite själv, få söka svaren och lära av egna erfarenheter, då även sina misstag. Först då börjar reflektionen på riktigt, de viktiga frågorna kommer och den egna kunskapen växer fram. Därför blir det ibland så att en del av mina lektioner består av mer samtal kring teori och pedagogik i träningen än av rent praktisk träning av häst. Den som egentligen mest behöver förstå, lära och träna är ju faktiskt matte och/eller husse ;)


Leo är en bra läromästare och ställer krav på sin matte. Anna ska be hövligt men samtidigt vara tydlig, hon måste ha tålamod och upprepa saker samtidigt som hon måste vara tillräckligt intressant att lyssna på, hon måste behålla fokus på det som ska göras men får samtidigt inte ställa för stora krav. Avbrott med lite pretentionslösa övningar med trick eller miljöträning är bra för att hålla Leos motivation på topp (och kanske även Annas? ;) ).

Kameravinkeln är lite konstig men här börjar Leo förstå hjälpgivningen från ytterskänkeln och trampar in i riktning mot tyngdpunkten med ytter bakben. I Leos fall underlättar än så länge stödet från staketet.  


Följsamhet. Jag har idag nästan lite svårt att komma ihåg hur svårt det var i början att hantera Arisco och hans explosivitet. Visst utbrott kommer ibland fortfarande men vilken koll Linda börja få. Hon blir allt mer medveten och tydligare med sitt kroppsspråk och Arisco blir så nöjd när kommunikationen fungerar :)


Christina och hennes Lucky har haft ett litet avbrott då Lucky varit skadad. Nu är de igång igen, med råge! Nedan kommer lite bilder från gårdagens träning som var väldigt givande, för oss alla tror jag  :))


Lucky tvärar lätt för mycket om man använder ytterhjälperna för nära staketet. Därför försökte vi vid gårdagens träning få honom ifrån fyrkantspåret och istället träna ytterhjälperna på volten. Här förklarar Christina med spöets position att Lucky ska avlasta ytterbogen med hjälp av yttertygeln. Lucky svarar med ett fint boglyft.


Här kommer vi in på slutans hjälpgivning då innertygeln för framdelen lite utanför bakdelens spår.


Och så var det ytterskänkelns hjälpgivning som för bakdelen lite innanför framdelens spår. Detta utan stöd av staketet och på böjt spår så att Lucky får en jämn böjning i kroppen. YES!

  


Nej, nu kan jag inte ta in mer information säger Lucky och sätter sig i sin trickinlärda levad (Christina ber honom här egentligen bara om att trampa under sig med ytter bakben) Även om det inte var den respons vi efterfrågade så är det ändå positivt att se att Lucky faktiskt börjar bära upp sin bröstrygg och sitt bröstben betydligt bättre i sina "tricklevader". Han börjar helt enkelt få halsen på rätt håll     :)  

Och så till sist en suddig bild från i går på mig och Poseidon. Jag satt själv på honom för första gången och på 15 minuter lyckades han förstå både den laterala böjningen och att han inte fick lägga sig på bogarna. Han lyckades också förmedla till mig att släppa spänningen i min vänstra höft. Fantastiska häst!

 


#ridkonst  #dressyr

Av Ann - 7 september 2014 00:00

Usch vad tråkigt när man kommer till stallet och ser att hästen är sjuk eller skadad  :( Det kanske inte är så farligt men i fredags kväll så fann jag att Venus var svullen, väldigt hård, knutig, varm och fuktig på baksidan av vänster frambens armbåge. Området sträcker sig en bra bit ned mot knäet. Det såg dessutom ut som om venerna runt om var lite stasade vilket ju kändes så där lagom roligt. Jag har ingen erfarenhet av lymfangit men jag tror det ter sig lite så här? Dock var hon inte halt eller allmänpåverkad och jag har inte hittat något sår eller annat som kan förklara det hela. Kanske ett insektsbett som är orsaken (hoppas verkligen att det inte suttit en fästing som jag missat...)? Jag har kylt området och desinficerat. Tills igår var det något bättre, det hade börjat vätska mer och var således mindre hårt och något mindre varmt. Jag red inte men arbetade ändå min pålle lite i longering och markarbete både morgon och kväll (vilket trots allt faktiskt gick rätt så bra) för att hålla igång hennes cirkulation. Nu återstår det att se hur benet ser ut idag. Jag håller alla fingrar och tår för att det gått åt rätt håll...

Jag själv blir alltid ordentligt påverkad i humöret när Venus inte mår bra men lite kul som muntrar upp ska jag ändå ha idag. Bland annat ska jag åka och titta på Anna & hennes fina ardenner Leo. Det var ett tag sedan då Leo har bytt stall och han fått bo in sig lite i lugn och ro i sin nya miljö. Jag ska också hälsa på  Christina och Lucky som jag inte heller sett på ett tag då Lucky varit skadad. Nu är han fit for fight igen och Christina håller på att krypa ur skinnet så träningssugen hon är. Härligt!  :))


Det syns kanske inte så bra men området kring Venus armbåge är svullet, stenhårt, knutigt, varmt och fuktigt... :(

 

#ridkonst


Av Ann - 5 september 2014 00:00

Igår genomgick jag en litet kirurgiskt ingrepp så det blev till att ta det lugnt resten av dagen då såren inte riktigt ville sluta blöda. Venus fick vila, det blev istället ett perfekt tillfälle att att renskriva mina anteckningar från Bentkursen förra helgen då jag var fotfolk på fina Enggaarden :)


Skolandet av halten

-Bent har en bra beskrivning tycker jag då han ser hästens framhovar som "fundament". Vid tyngdförflyttningarna sidledes får hästen inte väga över så mycket att någon del av benen hamnar utanför ramen. Skulle så ske så har vi bett om för mycket. Det är alltså väldigt små förskjutningar av vikten vi vill se när vi avlastar respektive bog och speciellt märkbart blir detta när det gäller långbenta hästar (min egen reflektion)  ;)

-Sänk inte hästens huvud för mycket i framåt nedåt efter samling.


Markarbete

-Man behöver inte börja utbildningen med kapsonhandens hjälpgivning om hästen spänner emot. Man kan då istället börja med de andra sekundära hjälperna för att kunna korrigera reaktionen på handen senare. Prova t.ex att först lösgöra bogarna och därefter lösgöra med kapsonen.

-I groundwork och i de fall vi har vår position mer på insidan så öka avståndet till hästen i s.b.m att ytterhjälperna ges från marken. Går vi för nära så blir vår kroppsposition en kontrasignal. Väldigt logiskt men man tänker inte alltid på det :)

-Det är bra att lära in slutan på voltspåret. Vid sargen på ridbanan blir det lätt att inner bakben lär sig tvära för mycket.

-Vid halt och paus i hand work, lägg aktivt över yttertygeln för att hästen ska slippa "dra sig loss" från tygeln på utsidan.

-Flytta hela tiden på hästens skuldror vid arbetet med bakbenen.

-Lägger sig hästen på inner hand, se till att innerhöften kommer fram. T.ex med hjälp av ett litet galoppsprång, ev lite piaff tills det åter lättar i handen.


Longering

-Hästen ska titta in mot longören, det yttre ögat ska se cirkeln.

-Använd kroppspostionen längre bak för att vara invändig skänkel för hästen att runda sig kring. För att innerskänkeln inte ska bli för stark vid minskning av volten måste man backa ifrån samtidigt som man ger ytterhjälpen.

-Använd kroppen framåt vid framåt nedåt, bakåt vid samling.

-Vid paraden (skolhalten), ta kapsonhanden bakåt uppåt, längs med hästens kropp likt en tygel.

-Gå med hästen vid samling så att volten inte blir för liten.

-Vid galoppfattning så ska första språnget minska volten (tänk piruett). Vi kan därför inte vara för nära och i vägen för hästen.


Uppsuttet

-Håll tyglarna i ytterhanden för att underlätta sitsen.

-Håll handen upprätt!

-Alla fyra tyglar ska ha samma lätthet. Om hästen blir tyngre in någon tygel, korrigera med den lätta tygeln först (!), sedan tillbaka igen. När man lärt sig känna vilket bakben som orsakar tyngden kan man korrigera med skänkeln i stället för med tygeln.

-När skuldrorna ska lösgöras, lek med ytter framben. Skifta mellan att ta det fram (inte ut) och in.

-För skolskritten gör skolhalt i skritt. När hästen nästan gjort halt använd skänklarna till respektive bakben.


Pedagogik

-Hästar som har stora utbredda rörelser har svårare att acceptera små ramar.

-Tänk att du och hästen rör er i en flock av flyttfåglar. Vår energi påverkar väldigt mycket rörelsens riktning.

-Överreagerar hästen men utan att gå emot hjälperna så beröm. Sedan är det bara att lugna efterhand.

-Finn det "gröna området", utvidga det mot det "gula" och gå tillbaka till det gröna. På så vis tänjs gränserna.

-När du märker att det "tar stopp", gör det motsatta (!)


Filosoferande

"Vi kan inte mäta andras intelligens med vår egen." För vem är egentligen mest intelligent? Bent tog exemplet att en hund med sitt utvecklade luktsinne kanske anser att vi människor är väldigt ointelligenta när vi inte kan redogöra för vem som promenerat samma runda tidigare. Vi är ju också synnerligen inkompetenta som inte heller kan tala om när i tiden detta skedde... Och det här med sinnen har jag själv reflekterat mycket över, inte minst i samband med min tidigare utbildning i vetenskapsteori. Vi människor lever i en väldigt fysisk verklighet där vi får information genom våra sinnen. Informationen bearbetas, tolkas och granskas sedan med hjälp av vårt förnuft och vår logiska förmåga. Inom vetenskapen försöker vi hitta sanningaroch påvisa olika fenomen genom att utforma metoder och mätinstrument som vi kan avläsa med mänskliga sinnen. För en individ med andra sinnen och förmågor påvisar ju våra instrument ingenting, världen kan se helt annorlunda ut och helt andra logiska slutsatser kan dras oavsett vad den mänskliga "vetenskapen" kommit fram till... Vad är då sanning? 

Slut på filosoferandet ;))



Intelligent? Ja visst! Hästar har utifrån bearbetningen av sina specifika  sinnesintryck sin syn på verkligheten och de drar utifrån detta också logiska slutsatser :)

Bilden tagen från http://www.rusticranchtack.com/catalog/item/5571827/617590.htm

 


#ridkonst #dressyr
 

Av Ann - 3 september 2014 00:00

För tre år sedan hade jag mycket smärtor i min kropp, nu är jag ute och joggar utan att knäet, bröstryggen eller hälsenan protesterar. Jag har också blivit betydligt mer kroppsmedveten och jag börjar hitta en ny balans där hela tyngdpunkten har förskjutits åt höger för att närma sig "mitten". Detta gör att min vänstersida nu börjar tåla träning (Peppar peppar, Kors i taket etc. etc).  Framstegen kan jag tacka Venus för som obarmhärtigt talar om när jag är sned eller ur balans, men som också lika tydligt talar om när hon är nöjd med sin matte ;) 

Igår innan dagens lektioner var jag ute i joggingspåret igen och som vanligt reflekterade jag över mitt senaste pass på hästryggen.  Under måndagen hade jag med duktiga Åsas hjälp kommit fram till att min egen svaga diagonal; höger axel - vänster höft, inte bara måste stärkas för att föra fram min vänsterhöft ytterligare, diagonalen behövde också hjälpa till att lyfta upp höften på samma sida i samband med Venus bröstkorgsrotation. På så vis blev Venus vänsterbog avlastad och hon svarade med bättre kvalitet i både vänster sluta och höger öppna. Nu en dag senare fokuserade jag åter på min vänsterhöft och på att även i löpträningen lyfta denna lite extra. Tro tusan om inte den lilla spänning jag brukar känna kring ischiasnerven i s.b.m löpning försvann :D Jag tränar akademisk ridkonst för att göra gott för min häst och stärka henne såväl fysiskt som mentalt. Dock så tänker jag ofta tanken att det är oklart vem som helar vem...


Det verkar som om Venus och jag helar varandra genom träningen tillsammans. Här får Venus lite välförtjänt nackmassage :))

Foto: Tannerstedt photography

 


#ridkonst  #dressyr 

Ovido - Quiz & Flashcards