Alla inlägg under januari 2015

Av Ann - 14 januari 2015 00:00

Hanna Engström ger ofta rådet till oss elever att inte trampa ned för hårt i stigbyglarna. Istället ska vi tänka att vi har äppleskivor som ska ligga kvar i stigbygeln men inte får mosas :)) Det kräver lite känsla kan man kanske tro. Det är emellertid en väldigt bra tankebild även för lite yngre och ovana ryttare har jag märkt för mjukheten i skänklarna ökar ganska så omedelbart. Inte minst höfter och knän slappnar av och är det så att jag själv kompenserar för någon av mina snedheter genom att spänna mig kring dessa leder så blir det så mycket lättare att analysera min tyngdpunkt uppe på hästryggen när spänningarna väl släpper. Bilden med äppleskivorna hjälpte mig igår att inse det jag egentligen redan visste, jag lutar som ett stormskadat träd åt sidan (...) och jag förskjuter åter gärna hela min tyngdpunkt åt vänster. Nåja, nu hade jag verktyg att försöka rätta till detta och glad blev ju jag när det fungerade. Men åh, vad jag ser fram emot besöket hos kiropraktorn!

Nedan ett par suddiga bilder från gårdagen...


Linda jobbade också med sin tyngdpunkt igår. Då hon har en högerhöft som hon gärna vill avlasta fick hon också fokusera på att slappna av och sitta mitt över hästen, i egen balans. Arisco svarade genast med bättre frihet i sin vänsterbog :)

 


Jumpy är en arabkorsning som hoppar mycket. Hon har gärna halsen lite på fel håll och lägger mycket vikt på sin vänsterbog. Nu har hon varit skadad ett par veckor och ska sättas igång lite mjukt. Jag har jobbat med henne vid ett par tidigare  tillfällen och trots att det varit så långt mellan gångerna så verkade hon igår förstå det jag bad henne om. Härligt var när spänningarna började släppa i hennes nacke och underhals och då hon började söka framåt nedåt och släppa upp sin bröstrygg

 

#ridkonst  #dressyr






Av Ann - 13 januari 2015 00:00

Usch, jag är sned i min kropp. Även om jag inte har ont just nu så känner jag att något blivit sämre. Jag har sämre balans på löpbandet, svårt att sitta mitt över hästen, att följa med sätet och inte störa Venus i sina rörelser. Det är t.o.m så att jag nästan går och vinglar till lite ibland på marken. Nåja, bästa kiropraktorn Stefan kommer förhoppningsvis att kunna rätta till saker och ting nästa vecka...

Idag ska jag bort till Hallandsåsen och hälsa på Linda & Arisco, därefter blir det lektioner på hemmaplan :)


Här är det ombytta roller, jag får hjälp av bästaste Åsa som ger mig och Venus en lektion. Åsa vet precis vad jag har för "akademiska" läxor att träna på och hon är guld värd. Hon hjälpte mig igår med galopparbetet och att finna tillbaka till lite bättre balans i sitsen.

 

#ridkonst  #dressyr


Av Ann - 11 januari 2015 00:00

I sådan här storm kanske vissa inte känner sig riktigt motiverade till träning, om det ens är genomförbart att träna, när ridhus saknas. De flesta lektionerna igår blev helt förståeligt inställda. Men vill man inte traska runt i leran med vind och regn piskandes runt om sig så kan man förstås också välja att göra som Maggie och helt enkelt anpassa omgivningen efter sina behov. Så släng ut transport och övriga fordon i regnet och blåsten! Låt dem rosta. Carporten behövs till viktigare saker, som till träning med hästen till exempel ;) Ta vara på dessa stormiga tillfällen och träna på skolandet av halten, tyngdförflyttningar och liknande övningar som kräver mindre yta. Det funkar hur bra som helst! :))


Till ljudet av blåsten och ett intensivt smattrande av regnet på carportens tak får Maggie rätt på både sin egen kropp, sin tyngdpunkt och på yttertygelns hjälpgivning. Ambra svarar fiiint med att avlasta ytterbogen.

 

#ridkonst  #dressyr


Av Ann - 9 januari 2015 00:00

Hinner inte skriva så mycket idag även om jag gärna hade velat, men ett par bilder blir det :) Temat för gårdagen blev att förklara ramar och ny hjälpgivning.


Då Ullas Gaznica hade återgått till gamla vanor under julledigheten och inte ville gå in i transporten för att åka till planerad lektion i S. Vram så tog vi tillfället i akt och lastträna. Jag tog helt enkelt bilen och förflyttade mig till matte och häst. Vi lastade sedan med kapson och det språk som vi brukar använda i groundwork.  Ulla justerade ramen lite grand. Det tog bara ett par minuter, sedan var båda damerna inne i transporten, lugnt och fint :)

 


Ariel fick för första gången ytterskänkeln förklarat för sig av Åsa och hon förstod med en gång. Men så är det också en smart häst och duktig matte!

 


Jag står som en groda för att nå (får nog försöka hitta en bättre position framöver ;)) ) och Venus spänner sig något. MEN, här svarar hon i skolhalten för första gången rätt på spöhjälpen bakom bakre knäet. Istället för att flytta sig undan utåt för spöet som hon gjort tidigare bjuder hon i stället fram och ned höften och sätter sig lite i vinklarna. Vi lär oss!  


 #ridkonst  #dressyr


Av Ann - 7 januari 2015 00:00

Det är många hästar som rehabiliteras och utvecklas både till kropp och själ via den akademiska ridkonsten. Naturligtvis finns det flera andra discipliner som gör underverk för hästar på olika vis men själv har jag inte träffat på något träningskoncept som jag upplevt så "holistiskt" som ridkonsten. Men var och en väljer ju den väg som man själv tycker är rätt och utifrån de kunskaper man har. Än så länge får man anse AR vara en relativt ny disciplin vilket innebär få utövare, glest med instruktörer samt förhållandevis många nybörjare som då inte har möjlighet att komma till instruktör så ofta. Det är klart det är svårt för en oinsatt att förstå vad AR går ut på, speciellt när man ser så många av oss AR-utövare karva runt i de lägsta nivåerna i utbildningsstegen, ofta gåendes baklänges på marken väntandes på när instruktören ska kunna komma nästa gång ;) Det har ju blivit en del kommentarer under åren...  Men tålamodet hos ryttarna på marken lönar sig. I groundwork och longering utvecklas relationen och kommunikationen till hästen, hästens balans, styrka, lösgjordhet och smidighet samt ryttarens blick för hästens rörelser och eventuella oliksidgheter. Markarbetet ställer också krav på ryttarens kroppsmedvetenhet och hjälpgivning och är på så vis ett alldeles utmärkt sätt för många att utveckla sin ridning samt utbilda och bygga upp sin häst. Det blir en väldigt bra grund för när man väl sitter upp på hästryggen :)


Igår tittade jag på Gitt & Rocco. Här gör de en slutarörelse och sin första "halvpiruett". Rocco visar att hon börjar förstå ytterhjälperna och att hon nu rent fysiskt också kan få en jämn böjning i sin kropp vilket var svårt för ett halvår sedan.



Kommunikationen i longering har varit lite svår då Rocco har varit stressad och velat ha mycket koll på omgivningen. Nu är hon lugnare och mindre tittig och hon börjar kunna få mer fokus på Gitt så att de kan kommunicera. Hon går också i en betydligt bättre balans och har nästan slutat nu att slå i sko :)  


#ridkonst  #dressyr

Av Ann - 6 januari 2015 00:00

Att hästen ska gå i balans hör man ganska så ofta men ska detta fungera måste vi ju själva också sitta i en balans som underlättar för hästen och inte stör den. Jag har skrivit en hel del tidigare om min sneda sits, om läxor som jag fått av mina instruktörer och om egna erfarenheter som jag gör på marken, på hästryggen och på löpbandet. Den senaste tiden har jag haft mycket fokus på min vänsteraxel. Inte på att dra fram eller bak den som jag ofta blivit tillsagd, istället fokuserar jag på tanken att axeln ska fungera som en ram för ut- respektive insida. Detta har jag upptäckt gör att jag inte belastar min vänstra höft lika mycket som tidigare (  Bye bye trochanterit! ;)  ) och att jag får en rakare hållning på löpbandet. Jag sitter dessutom rakare uppe på hästen och Venus faller inte alls lika tungt på sin vänstra bog som hon brukar. Jag kan uppfrån hästryggen se hur hennes kotpelare nu faktiskt lägger sig mer rätt i området kring manken så att det blir en betydligt jämnare böjning i höger varv än tidigare. Det som varit så svårt...  Att sedan bara använda tankens energi för att försöka minska ramen med ytteraxeln, t. ex vid minskning av volten eller när man ska svänga som vid varvbyte, ja det fungerar ju mycket bättre när man väl sitter rakt och inte hänger åt något håll :))  Det här måste jag ju definitivt jobba vidare med! 


Naturligtvis kan jag som instruktör inte låta bli att testa mina egna sitserfarenheter även på mina elever. Och visst fick Sanna och hennes friesersto en betydligt bättre balans när Sanna fick en tanke om att axeln skulle fungera "inramande". Hon slutade vika sig i sidan och blev mer stilla i sitsen, hästen kom mer mellan hjälperna och följde minsann voltspåret med både fram- och bakdel  :)

 

#ridkonst  #dressyr

Av Ann - 4 januari 2015 00:00

Det är några av mina elever som just nu jobbar med förståelsen av slutarörelsen. Vilken av hästens bogar som behöver avlastas och vilka ben som ska gå i riktning vart för ökad kvalitet i rörelsen är en sak, de flesta ser snabbt när det blir rätt. Däremot kan det vara lite svårare att omsätta rörelsen i sin egen kropp... Att arbeta hästen från marken kan ju om man önskar bli till ren "ridning" (bortsett från sätets hjälpgivning förstås) och jag upplever att det är många inklusive mig själv som har nytta av att på detta sätt träna sin egen kroppsmedvetenhet. Att reflektera över vilken höft eller skuldra som man har fram eller bak, vilket spår man går på, varifrån ramen utgår, hur man med sin egen kropp för och bjuder in, ändrar tyngdpunkt etc. och så sedan se hur svaret blir i hästen, det är för många en utmaning. Ibland är det ju också så att vi omedvetet ger hästen kontrasignaler och det visar sig gång på gång, precis som uppifrån hästryggen, att det oftast är väldigt små förändringar vi behöver göra i vår kropp för att hästen ska svara annorlunda. De är ju så observanta och kloka våra hästar :)


Margareta har fått bättre koll på sina signaler och hon gör ett finfint jobb med sin Ambra. De har jobbat en hel del med följsamhet och igår lyckades minsann Ambra trampa in med ytterbakben i en slutarörelse samtidigt som hon lyckades forma sig efter voltspåret och avlasta sin för ett par månader sedan så tunga och stela högerbog. YES! 


 
 #ridkonst  #dressyr

Av Ann - 2 januari 2015 18:00

Så är det 2015, ett nytt år efter en rolig och utvecklande jul med mycket ridning och lektioner. Venus har härligt nog hittat en bättre balans och en grundform där hon är lättare på hand och bogarna har blivit friare. Själv har jag nog börjat sitta lite mer stilla och störa henne mindre. Jag märker dock tydligt att det är dags för egen del med ett besök hos kiropraktorn. Jag har blivit mer sned i min hals/ bröstrygg igen och av den anledningen måste jag koncentrera mig mer än annars på att få min egen tyngdpunkt rätt. Något som nog bidragit till att balansen och kommunikationen ändå förbättrats i ridningen är att vi äntligen börjar få till något som liknar galoppslutor. Venus har ju i sig ett ganska så platt kors och för ett par år sedan när hon hade kvar sina spänningar i överlinjen så hade hon ju ett sådant påskjut i galoppen att hon kunde knappt galoppera inne i vårt lilla ridhus. Hon fick helt enkelt inte plats med mer än ett par galoppsprång på kortsidorna och hon slängde sig runt i hörnorna med efterföljande konster och bocksprång.  Nu är hon mjukare i bakbenens vinklar, hon kan runda sin ländrygg mer och har fått bak tyngdpunkten vilket gör henne betydligt mer förbar. Det finns ju mer att önska då det gäller lösgjordhet och form men det som nu äntligen efter mycket slit börjar komma på plats i galoppslutan är också placeringen av inner bakben vilket jag tror varit en liten tröskel för oss båda. Med båda bakbenen i rätt riktning så är det ju bara att jobba vidare med resten... ;) 

God fortsättning alla på nya året! 


Pyntet från Luciashowen är kvar i ridhuset, likaså möjligheten att spela upp musik och Venus och jag har haft det riktigt mysigt under våra träningspass i jul :)
 
#ridkonst  #dressyr


Skapa flashcards