Senaste inläggen

Av Ann - 11 januari 2015 00:00

I sådan här storm kanske vissa inte känner sig riktigt motiverade till träning, om det ens är genomförbart att träna, när ridhus saknas. De flesta lektionerna igår blev helt förståeligt inställda. Men vill man inte traska runt i leran med vind och regn piskandes runt om sig så kan man förstås också välja att göra som Maggie och helt enkelt anpassa omgivningen efter sina behov. Så släng ut transport och övriga fordon i regnet och blåsten! Låt dem rosta. Carporten behövs till viktigare saker, som till träning med hästen till exempel ;) Ta vara på dessa stormiga tillfällen och träna på skolandet av halten, tyngdförflyttningar och liknande övningar som kräver mindre yta. Det funkar hur bra som helst! :))


Till ljudet av blåsten och ett intensivt smattrande av regnet på carportens tak får Maggie rätt på både sin egen kropp, sin tyngdpunkt och på yttertygelns hjälpgivning. Ambra svarar fiiint med att avlasta ytterbogen.

 

#ridkonst  #dressyr


ANNONS
Av Ann - 9 januari 2015 00:00

Hinner inte skriva så mycket idag även om jag gärna hade velat, men ett par bilder blir det :) Temat för gårdagen blev att förklara ramar och ny hjälpgivning.


Då Ullas Gaznica hade återgått till gamla vanor under julledigheten och inte ville gå in i transporten för att åka till planerad lektion i S. Vram så tog vi tillfället i akt och lastträna. Jag tog helt enkelt bilen och förflyttade mig till matte och häst. Vi lastade sedan med kapson och det språk som vi brukar använda i groundwork.  Ulla justerade ramen lite grand. Det tog bara ett par minuter, sedan var båda damerna inne i transporten, lugnt och fint :)

 


Ariel fick för första gången ytterskänkeln förklarat för sig av Åsa och hon förstod med en gång. Men så är det också en smart häst och duktig matte!

 


Jag står som en groda för att nå (får nog försöka hitta en bättre position framöver ;)) ) och Venus spänner sig något. MEN, här svarar hon i skolhalten för första gången rätt på spöhjälpen bakom bakre knäet. Istället för att flytta sig undan utåt för spöet som hon gjort tidigare bjuder hon i stället fram och ned höften och sätter sig lite i vinklarna. Vi lär oss!  


 #ridkonst  #dressyr


ANNONS
Av Ann - 7 januari 2015 00:00

Det är många hästar som rehabiliteras och utvecklas både till kropp och själ via den akademiska ridkonsten. Naturligtvis finns det flera andra discipliner som gör underverk för hästar på olika vis men själv har jag inte träffat på något träningskoncept som jag upplevt så "holistiskt" som ridkonsten. Men var och en väljer ju den väg som man själv tycker är rätt och utifrån de kunskaper man har. Än så länge får man anse AR vara en relativt ny disciplin vilket innebär få utövare, glest med instruktörer samt förhållandevis många nybörjare som då inte har möjlighet att komma till instruktör så ofta. Det är klart det är svårt för en oinsatt att förstå vad AR går ut på, speciellt när man ser så många av oss AR-utövare karva runt i de lägsta nivåerna i utbildningsstegen, ofta gåendes baklänges på marken väntandes på när instruktören ska kunna komma nästa gång ;) Det har ju blivit en del kommentarer under åren...  Men tålamodet hos ryttarna på marken lönar sig. I groundwork och longering utvecklas relationen och kommunikationen till hästen, hästens balans, styrka, lösgjordhet och smidighet samt ryttarens blick för hästens rörelser och eventuella oliksidgheter. Markarbetet ställer också krav på ryttarens kroppsmedvetenhet och hjälpgivning och är på så vis ett alldeles utmärkt sätt för många att utveckla sin ridning samt utbilda och bygga upp sin häst. Det blir en väldigt bra grund för när man väl sitter upp på hästryggen :)


Igår tittade jag på Gitt & Rocco. Här gör de en slutarörelse och sin första "halvpiruett". Rocco visar att hon börjar förstå ytterhjälperna och att hon nu rent fysiskt också kan få en jämn böjning i sin kropp vilket var svårt för ett halvår sedan.Kommunikationen i longering har varit lite svår då Rocco har varit stressad och velat ha mycket koll på omgivningen. Nu är hon lugnare och mindre tittig och hon börjar kunna få mer fokus på Gitt så att de kan kommunicera. Hon går också i en betydligt bättre balans och har nästan slutat nu att slå i sko :)  


#ridkonst  #dressyr

Av Ann - 6 januari 2015 00:00

Att hästen ska gå i balans hör man ganska så ofta men ska detta fungera måste vi ju själva också sitta i en balans som underlättar för hästen och inte stör den. Jag har skrivit en hel del tidigare om min sneda sits, om läxor som jag fått av mina instruktörer och om egna erfarenheter som jag gör på marken, på hästryggen och på löpbandet. Den senaste tiden har jag haft mycket fokus på min vänsteraxel. Inte på att dra fram eller bak den som jag ofta blivit tillsagd, istället fokuserar jag på tanken att axeln ska fungera som en ram för ut- respektive insida. Detta har jag upptäckt gör att jag inte belastar min vänstra höft lika mycket som tidigare (  Bye bye trochanterit! ;)  ) och att jag får en rakare hållning på löpbandet. Jag sitter dessutom rakare uppe på hästen och Venus faller inte alls lika tungt på sin vänstra bog som hon brukar. Jag kan uppfrån hästryggen se hur hennes kotpelare nu faktiskt lägger sig mer rätt i området kring manken så att det blir en betydligt jämnare böjning i höger varv än tidigare. Det som varit så svårt...  Att sedan bara använda tankens energi för att försöka minska ramen med ytteraxeln, t. ex vid minskning av volten eller när man ska svänga som vid varvbyte, ja det fungerar ju mycket bättre när man väl sitter rakt och inte hänger åt något håll :))  Det här måste jag ju definitivt jobba vidare med! 


Naturligtvis kan jag som instruktör inte låta bli att testa mina egna sitserfarenheter även på mina elever. Och visst fick Sanna och hennes friesersto en betydligt bättre balans när Sanna fick en tanke om att axeln skulle fungera "inramande". Hon slutade vika sig i sidan och blev mer stilla i sitsen, hästen kom mer mellan hjälperna och följde minsann voltspåret med både fram- och bakdel  :)

 

#ridkonst  #dressyr

Av Ann - 4 januari 2015 00:00

Det är några av mina elever som just nu jobbar med förståelsen av slutarörelsen. Vilken av hästens bogar som behöver avlastas och vilka ben som ska gå i riktning vart för ökad kvalitet i rörelsen är en sak, de flesta ser snabbt när det blir rätt. Däremot kan det vara lite svårare att omsätta rörelsen i sin egen kropp... Att arbeta hästen från marken kan ju om man önskar bli till ren "ridning" (bortsett från sätets hjälpgivning förstås) och jag upplever att det är många inklusive mig själv som har nytta av att på detta sätt träna sin egen kroppsmedvetenhet. Att reflektera över vilken höft eller skuldra som man har fram eller bak, vilket spår man går på, varifrån ramen utgår, hur man med sin egen kropp för och bjuder in, ändrar tyngdpunkt etc. och så sedan se hur svaret blir i hästen, det är för många en utmaning. Ibland är det ju också så att vi omedvetet ger hästen kontrasignaler och det visar sig gång på gång, precis som uppifrån hästryggen, att det oftast är väldigt små förändringar vi behöver göra i vår kropp för att hästen ska svara annorlunda. De är ju så observanta och kloka våra hästar :)


Margareta har fått bättre koll på sina signaler och hon gör ett finfint jobb med sin Ambra. De har jobbat en hel del med följsamhet och igår lyckades minsann Ambra trampa in med ytterbakben i en slutarörelse samtidigt som hon lyckades forma sig efter voltspåret och avlasta sin för ett par månader sedan så tunga och stela högerbog. YES! 


 
 #ridkonst  #dressyr

Av Ann - 2 januari 2015 18:00

Så är det 2015, ett nytt år efter en rolig och utvecklande jul med mycket ridning och lektioner. Venus har härligt nog hittat en bättre balans och en grundform där hon är lättare på hand och bogarna har blivit friare. Själv har jag nog börjat sitta lite mer stilla och störa henne mindre. Jag märker dock tydligt att det är dags för egen del med ett besök hos kiropraktorn. Jag har blivit mer sned i min hals/ bröstrygg igen och av den anledningen måste jag koncentrera mig mer än annars på att få min egen tyngdpunkt rätt. Något som nog bidragit till att balansen och kommunikationen ändå förbättrats i ridningen är att vi äntligen börjar få till något som liknar galoppslutor. Venus har ju i sig ett ganska så platt kors och för ett par år sedan när hon hade kvar sina spänningar i överlinjen så hade hon ju ett sådant påskjut i galoppen att hon kunde knappt galoppera inne i vårt lilla ridhus. Hon fick helt enkelt inte plats med mer än ett par galoppsprång på kortsidorna och hon slängde sig runt i hörnorna med efterföljande konster och bocksprång.  Nu är hon mjukare i bakbenens vinklar, hon kan runda sin ländrygg mer och har fått bak tyngdpunkten vilket gör henne betydligt mer förbar. Det finns ju mer att önska då det gäller lösgjordhet och form men det som nu äntligen efter mycket slit börjar komma på plats i galoppslutan är också placeringen av inner bakben vilket jag tror varit en liten tröskel för oss båda. Med båda bakbenen i rätt riktning så är det ju bara att jobba vidare med resten... ;) 

God fortsättning alla på nya året! 


Pyntet från Luciashowen är kvar i ridhuset, likaså möjligheten att spela upp musik och Venus och jag har haft det riktigt mysigt under våra träningspass i jul :)


 
#ridkonst  #dressyr


Av Ann - 21 december 2014 01:02

Lektionerna rullar på som vanligt men ni har kanske märkt att jag håller lite julledigt från bloggen :) 

Jag återkommer med nya inlägg efter nyår.

Ha det gott alla!

 

#ridkonst  #dressyr 


Av Ann - 17 december 2014 00:00

Lite från gårdagens träningar;


Ulla bestämde sig i sista stund för att lasta Gaznica i transporten och ta sig till ridhuset. Bra val visade det sig då regnet inte lät dröja med att smattra på taket. Jag höll i longerlinan och vi tittade på Ullas sits och balans. Oj, vad jag kände igen mig i de svårigheter Ulla beskrev. Det blev stor skillnad till det bättre när vi lyckades lossa lite på hennes spänningar i f.a knän och fotleder. När Ulla dessutom lyckades få hästens bogar mer fria och placerade mer mitt mellan tyglarna så blev även Gaznica sååå nöjd :)Typiskt nog började regnest ösa ned även när Margareta och Ambra skulle träna longering på utebanan. Vi tog då istället intilliggande carport i beslag och introducerade slutahjälperna. Gick ju hur bra som helst! Det har redan skett mycket positivt i Ambras kropp, hennes rörelser och i hennes sinne på bara några veckor. Här börjar hon svara för indirekta innertygeln.

 Det syns att Ariel har lite kvar att växa ;) Hon börjar nu acklimatisera sig efter att ha vuxit upp i lösdrift och ganska så ohanterad ha flyttat till stallet i S. Vram. Åsa har jobbat mycket med att vinna hästens tillit och förtroende. Ariel är så ung ännu och har förstås svårt att hålla koncentrationen en längre stund så det blir bara väldigt korta träningspass. Men hon följer nu Åsa fint både i ledövningar och i underträdelse, hon söker framåt och hjälpgivningen har börjat introduceras så smått. Igår blev det också lite träning av travstarter. Det fixade de båda galant :)  Med Venus tränade jag hjälpgivningen i longering. Det var som vanligt lite svårare med höger öppna där hon inte har lika lätt att få under sig sitt inner bakben. Hon behöver också få manken lite mer på "rätt håll" i detta varv. Stallkatten höll oss som vanligt sällskap hela passet. Han travade runt oss och bara väntade på att det skulle bli hans tur att få uppmärksamhet. Venus dög tydligen alldeles utmärkt som kelkompis trots att hon var blöt och lerig  :))

 


#ridkonst  #dressyr

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se