Senaste inläggen

Av Ann - 10 november 2014 00:00

Har ju en ganska lång tid nu jobbat med att utforska min egen balans och mina snedheter. Uppe på löpbandet har det blivit som regel att jag "torrider", reflekterar över och försöker återskapa i min egen kropp det jag ber Venus om. Det senaste är halvhalt/skolhalt där jag försöker "öka vinklarna" och få en "mjuk innerhöft" i respektive halt samtidigt som jag förlänger min rygglinje, i olika tempon. Såå nördigt men också såå nyttigt! Löpbandet är obarmhärtigt, håller jag inte tyngdpunkten centrerad så drösar jag ovillkorligen av med fara för både kropp och rumsinredning. Men, faktum är att häromdagen var balans och koordination så pass bra att jag kände att jag t.o.m kunde ta danssteg och rocka loss lite till musiken där uppe på rullbandet. Vilken syn alltså (jag tänker absolut inte ställa kameran när jag springer)! Och jag som knappt klarade promenadfart för något år sedan utan att åka av :)) Jag inser hur fantastiska våra hästar är som tar hand om och över huvud taget lyckas behålla sina många gånger väldigt sneda ryttare på ryggen. Tack snälla min häst för att du kompenserar för mina brister <3


Nog för att jag har blivit säkrare på löpsteget men riktigt så avancerad som på denna film är jag ju inte... ;)

http://www.youtube.com/watch?v=pcmnzjGQ9jE

 


#ridkonst  #dressyr

Av Ann - 7 november 2014 00:00

Är sen till jobb men ett litet kort inlägg hinner jag allt med så här på morgonkvisten :) Hade ett fint förmiddagspass med Venus igår där galopparbetet fick hennes vinklar i bakbenen att riktigt mjukna, framdelen lättade, hon kändes stundvis som om hon var ganska mitt emellan hjälperna och hela hon blev ovanligt följsam. Härligt också när samlingen leder till ökad energi i rörelsen! Måste erkänna att det är en för mig lite ovan känsla uppifrån hästryggen och jag är inte riktigt följsam i den samlande sitsen...  Eftermiddagen ägnade jag åt att planera för kommande AR-aktiviteter i höst/vinter. Det ska framför allt bli kul att hålla i decembers workshop där vi går igenom basicarbetet från marken. Men innan dess, den 23 november, så är det ju AR-träff i Ridkonsthörnan!

Trevlig helg allihopa! :)


Venus var igår ovanligt mjuk i sina bakben. Hon orkar dock inte med att jag sitter

för tungt på hennes rygg i samlingen. När hon rundar ryggen så mycket som på bild

så skjuts jag därför lätt lite för mycket framåt i sitsen och kommer ur balans. 

Får träna mer på det där...


Tror inte det är många som missat att det blir en workshop i groundwork & longering

den 6 december :) 

 


#ridkonst  #dressyr


Av Ann - 5 november 2014 00:00

Tisdagens undervisning var som vanligt energigivande för mig som instruktör. Det blev nya övningar och framsteg för flera hästar och elever :)


Linda repeterade först voltspåret baklänges utan häst för att få bättre kontroll på sina

egna skuldror -
  


- Därefter var det dags att för första gången på två år sitta upp på fina Arisco. Och det

gick ju hur bra som helst! Linda förde bogarna utan problem och Arisco slappnade av och

visade sig vara lyhörd för hjälpgivningen :)

 

       


Det har hänt positiva saker i Gaznicas kropp bara sedan förra träningen. Ulla har tränat

mycket på att kunna ha slak kapsonlina och på att Gaznica ska kunna föras "på avstånd"

i groundwork. Genom att Gaznica nu har lärt sig gå mer i egen balans är hon inte längre 

framtung, hon kan bjuda mer framåt och blir friare i sina bogar.  Halsen, den blir allt

längre och allt mer på rätt håll. I longeringen på bild njuter hon av att

sträcka ut sin nya överlinje :)

 



En liten filmsnutt på tisdagens höjdpunkt!

Raffe som för några veckor sedan tydligt talade om att han inte ville gå i höger varv, som strök öronen bakåt, slog bakut vid travstarterna, vägrade ta fram högerhöften, lade sig på innerbogen, sköt underkäken åt fel håll (inåt) och vägrade ställa sig i nacken. Han kunde igår både skritta och trava formad efter det böjda spåret. Detta även på en relativt liten volt. Underbart! 



Gitt & Rocco, i mörker. Bilden är från ett tidigare träningspass. Igår var det för svart för att det ö.h.t skulle kunna bli några bilder :)) Men det blev ändå ridning, utan lina för första gången, och så genomgång av skolorna. Höjdpunkten var Roccos svar på eftergiften i högerslutan på diagonalen. Wow, vilka boglyft...

Som Gitt sade; "Den slutan kan vi leva på länge Rocco" ;)

 

#ridkonst  #dressyr 

Av Ann - 3 november 2014 00:00

Hade igår återigen en dag med lite undervisning, söndag till trots ;) Hos Cornelia blev det fördjupade diskussioner kring begreppet samling, bärkraft, skjutkraft och kring vikten av avslappning i nacken.  Hennes häst Sia har lite svårigheter att placera sina bakben och att hitta en rund formgivning när Cornelia är uppsutten. Hästen är väldigt ambitiös, hon blir lite stressad när hon inte riktigt förstår vad matte vill och hon knäpper då gärna till lite i nacken och stressar på. (oj, vad jag känner igen det där... ) Finns där en spänning kring nacke och ganascher så är det väldigt svårt, om inte omöjligt, att få hästen att runda ryggen och röra sig korrekt. Det gäller då att inte försöka korrigera huvudets hållning eller bjuda hästen motstånd i handen så att spänningen stannar kvar eller t.o.m förstärks. Cornelia fick rida på överdrivet långa tyglar för att inte lockas i fällan att försöka korrigera i bakåtgående riktning med handen. Och minsann om inte Sia till sist började söka sig mer framåt med näsan, fick i gång ryggen och blev friare i sina bogar :) Detta tema gällde även Freydis som dagen till ära fick träna med lillmatte Vanja på ryggen. Vanja fick fokusera på sin sits, på att inte dra upp hälarna och på att vara lätt på hand. Med små förändringar i sitsen, ganska så långa tyglar, små lätta vibrationer och en förande indirekt yttertygel, så lyckades Vanja ganska så snart förklara både spårets riktning och ställningen i nacken för Freydis. Superduktigt! Tyvärr var jag så inne i undervisningen att jag glömde ställa kameran :))


Slutan med Venus i galoppen går allt bättre. Jag måste emellertid själv fokusera på att bli mer lätt på hand då Venus gärna annars spänner till i nacken.

 


#ridkonst  #dressyr

Av Ann - 31 oktober 2014 00:00

Att förstå att flytta vikten bakåt, något över mot inner höft, ha en jämn lateral och vertikal böjning, runda ryggen, samtidigt som man ska vara mitt emellan hjälperna och hålla bogarna fria. Försök själva sätta er i en korrekt skolhalt så får ni ser hur lätt det är ;) Jag tror de flesta kommer fram till att vi begär ganska mycket av våra hästar...

Venus börjar nu nog förstå att det inte är frambenslyft jag egentligen är ute efter i skolhalten. Det är ju istället att hon ska sänka kruppan, vinkla bakbenen och rotera bröstkorgen lite inåt/nedåt så att hon får en jämn böjning som når höften. Venus har emellertid lite svårt med balansen när hon vinklar så mycket och hon provar sig fram genom att ändra bakbenens positioner hela tiden. Hon faller gärna också ut på ytterbogen i högervarvet om jag inte passar den. Men, hon letar efter sin balans, det blir långsamt bättre och det är helt ok för mig  :) 



Skolhalten åt höger är betydligt svårare för Venus och mig än åt vänster. Venus vill nämligen i högra varvet gärna rotera bröstkorgen åt fel håll och falla ut över ytterbogen. Men, vi lär oss. Och en så´n stil vi har :)) Ja, de som inte är insatta i den akademiska utbildningen undrar nog vad tusan man håller på med...

 


#ridkonst  #dressyr



Av Ann - 29 oktober 2014 00:00

Tisdagens undervisning handlade mycket om att följa spåret, att som ryttare eller longör planera sin väg, bli mer medveten om sina egna signaler och så få hästen mitt emellan ytter- och innerhjälper så att den går i balans. Som Hanna Engström brukar uttrycka det, man måste "hitta rälsen".  Detta är ju ingenting man fixar i ett nafs utan både häst och ryttare måste träna upp sin kommunikation. Jag vet precis hur lätt det är att göra för mycket och jag har själv vid upprepade tillfällen som elev blivit guidad till att använda mindre och finare hjälpgivning. Ändå faller jag gång på gång i fällan men, det blir åtminstone längre mellan gångerna ;) 

Som longör gäller det att vi har en ram som är tydlig både för oss själva och hästen, då är det sedan egentligen ofta väldigt små förändringar i våra skuldror och i vår position som krävs för att hästen ska uppmärksamma vad det är vi vill. Som ryttare ska vi vara placerade mitt över hästen, i egen balans, samtidigt som vi ber hästen följa vår tyngdpunkt och vår formgivning i sätet. Och det är väl här det ofta blir fel (min egen farenhet). Kanske följer inte hästen riktigt och en del av oss börjar kanske överdriva hjälperna och spänna oss.  Det kan gälla både från marken och ryggen. Gör vi för mycket så gör hästen ofta också helt plötsligt för mycket, vi börjar korrigera (även här kanske med för stora hjälper) och hästen blir sur i varierande grad... Har man en känslig häst, kanske f.a då ett ifrågasättande sto som börjar undra vad man håller på med, så kommer det om man inte får koll på sig själv en liten konflikt, lika säkert som ett brev skickat med posten ;)


Underbar morgon på Bosjökloster! Kul var det att se den positiva förändring som redan skett i Josefins sits. Mer stilla, lägre tyngdpunkt och mer avslappnad.  Axel svarade till en början inte helt på indirekta yttertygeln och hade lite svårt att "hitta rälsen" , men han fick allt lättare att följa Josefin under passet :)

 

Hästen Ella är lite stel i sin ena höft, detta troligtvis efter sin tid på löpet. Bröstkorgsrotationen till höger var igår svår att få till i arbetet med den laterala böjningen. Med lite mer fokus på den horsiontella böjningen då vi lade spöet på svansroten blev det faktiskt genast lite bättre. Det ska bli spännande att se resultatet efter några veckors arbete :)  


Cornelia och hennes tidigare ganska så spända halvblodssto har börjat hitta en annan kommunikation genom arbetet med ramar och hjälpgivning i groundwork. Stressen är mycket mindre och de båda kan röra sig i bättre balans. Cornelia kan nu gå även i longeringsposition utan att stoet lägger sig på hand.  Mycket bra jobbat! :)

 


#ridkonst  #dressyr

Av Ann - 26 oktober 2014 00:00

Det är alltid lika spännande när Bent Branderup & Bianca Grön kommer med en ny online video. Under de år som jag hållit på med AR så har det akademiska utbildningskonceptet utvecklats fortlöpande (enbart till det positiva tycker jag) och var gång jag ser en ny film faller följaktligen nya saker på plats. Jag reflekterar över innehållet i lugn och ro och provar sedan det jag tror jag förstått tillsammans med Venus, vilket brukar ge en liten kick :)

Häromveckan publicerades "Quarter in & Pirouette" (länk nedan). Jag har bara hunnit se sex av de tolv delarna hittills men är redan full av inspiration. Avsnitten innehöll bland annat ett par för mig nya övningar (från Gueriniére), den historiska bakgrunden och sitsen förtydligades och så tog Bent också upp ett problem som jag själv upplevt i samband med skolandet av halten. Då vi ber hästen om att gå från framåt - nedåtsökning i öppna över till en mer samlande rörelse i sluta så FÅR inte hästens ytterbog falla nedåt! Detta är exakt vad som händer Venus när jag ber henne avlasta innerbogen i högerslutan...  Så, igår på träningen fokuserade jag nästan enbart på vänsterbogens rörelse upp/ned i de olika rörelserna. Då kunde jag avlasta ytterbogen genom att lägga till yttertygelns hjälpgivning mer exakt, vara lite mer försiktig med indirekta innertygeln samt genom att bättre se till att flytta bak tyngdpunkten i slutarörelsen. Det blev en klar förbättring av kvalitén i både skolhalten och diagonalslutan. Lycklig blev jag!

Idag så ska jag till Anna & Rita för att hålla  lektioner. Uppehållsväder är beställt...  Sedan blir det forsatt online video ;)



Bent Branderup & Bianca Grön har gjort en ny  online video "Quarter in & Pirouette"  


#ridkonst  #dressyr

Av Ann - 23 oktober 2014 00:00

Hade en riktigt inspirerande dag med undervisning i tisdags. I slutet på dagen funderade jag lite över lektionernas innehåll och kom fram till att de nästan alla hade balans och kroppsmedvetenhet som tema. Även om alla hästarna arbetades från marken ska hästen ju ändå ta ansvar för att stå och gå i balans, vi ska ta ansvar för att stå och gå i balans och utöver detta ska vi vara medvetna om HUR vi och hästen rör oss tillsammans.

Jag upplever det här med balansen själv som svårt. Jag har haft ett ständigt slitande nu i 7 år med min egen kroppsmedvetenhet och mina egna snedheter, jag har bland annat fram till för ett par år sedan haft tyngdpunkten centrerad nästan helt över mitt vänstra ben i tron att jag då stod rakt. Det ni, är inte helt enkelt att rätta till...  Men inget ont som inte har något gott med sig. Då jag har fått traggla mig igenom ett antal övningar så har jag ju ett lager av dessa som jag kan plocka fram i min egen undervisning. Och så kul att se när mina råd får effekt. Jag blir uppriktigt sagt själv förvånad ibland hur bra det funkar. Tänk vad jag lär av mina elever  :)


Nu är det frukost och soffan som gäller. Och så nya Hästfocus  :D  Ha en bra dag alla!


Gaznica lät minsann sig lastas i tisdags och kom till ridhuset i S. Vram. Hon lät sig också efter lite betänketid lastas efter lektionen för att åka hem. YES! Under lektionen fick hon och Ulla träna följsamhet, kommunikation och balans från marken. Riktigt duktiga var dem :) Den stora utmaningen för Gaznica i groundwork var att ta ansvar för sin egen balans och hålla avståndet till matte. När det väl lyckades så fungerade både kommunikation och följsamhet bättre och hon fick dessutom en fin avslappning i nacken. Kul var också att höra Ulla berätta om den positiva feedback hovslagaren givit henne vid senaste besöket. Han uttryckte att Gaznicas balans hade blivit så mycket bättre, tidigare har hon nämligen alltid stått ostadigt i samband med skoning vilket hon inte gjorde längre.


#ridkonst  #dressyr 

Ovido - Quiz & Flashcards