Senaste inläggen

Av Ann - 7 augusti 2014 00:00

Balans eftersträvas tidigt i ridkonstens utbildning. Man börjar arbeta med balansen redan i första steget där man ber hästen söka framåt nedåt i halten samtidigt som den helst inte ska bli för "tung på bogarna" eller "trilla i knäet" på matte. Hästen måste också i detta steg lära sig ta eget ansvar, kunna stå stilla på lite avstånd och ändå ha kontakt och kunna kommunicera.  Det gäller naturligtvis också att vi som ryttare eller longör har koll på vår egen balans så att vi underlättar för hästen och inte ger inkonsekventa signaler. Igår så besökte jag Linda som kämpar på både med sig själv och Arisco från marken. Att själv gå lite ostadigt och samtidigt ha en extrovert yster andalusierkorsning att hålla reda på är förstås en ganska stor utmaning för matte. Men det går minsann framåt för de båda! Linda har framför allt blivit tydligare med ramarna, sin egen position och sitt kroppsspråk vilket innebär att hon själv går i bättre balans och att Arisco faktiskt nu kan slappna av, lyssna och följa i allt fler övningar :)


Linda har nu blivit mer medveten om vilken ram hon ska ge Arisco även i rörelse. Hon har också fått koll på sina signaler vid byte till longeringsposition. Och se så bra det går :) 


Poseidon fick sig också ett pass. Han fick jobba med sin tyngdpunkt i travgångsättningarna i syfte att inte belasta bogarna så mycket. Här har han precis bjudit på en fin halt på longen utan att falla framåt igen. Duktig pålle!  

 

  

#ridkonst  #dressyr

Av Ann - 4 augusti 2014 00:00

Riktigt roligt är det att se hur Christina hjälper sin Lucky att komma allt närmare en avslappnad och rund formgivning. Lucky som är en welsh cob med en förhållandevis hög bakdel och lång ganska svankig rygg har nu börjat få loss lite av spänningarna i nacke, underhals och överlinje. Han stretchar sina sidor på det böjda spåret och han trampar allt längre fram och närmare tyngdpunkten med sina respektive bakben. Detta gör att han sträcker ut sin överlinje och att bröstryggen "lyfts" uppåt. Genast ser han mindre svankig ut och mer proportionerlig. Han har således fått en annan balans i sin kropp,  bakbenen stärks av träningen och har fått mer bärkraft. Christina berättar lyriskt att Lucky också känns högre framtill nu när hon sitter på ryggen och att hon sedan någon vecka tillbaka faktiskt även kan galoppera (tidigare har det bara blivit tralopper). Härligt! :)  



Ingen underhals här inte! Och vilken skillnad på överlinjen jämfört med ett par månader sedan :)

 


Under gårdagens lektion jobbades det längs fyrkantspåret med avslappning, balans och följsamhet. Lucky svarar här på den indirekta innertygeln och lyckas samtidigt bibehålla avslappningen i nacken. Christina gör verkligen ett superfint jobb!

#ridkonst  #dressyr 

Av Ann - 3 augusti 2014 00:00

Efter att ha varit på olika semesteraktiviteter, inklusive ARena2014, så har det allt känts lite ringrostigt när jag nu satt igång igen med träningen av min egen springare. Som jag skrev tidigare, innan semestern hade jag då mitt bästa ridpass någonsin men nu har spänningarna i sitsen dykt upp lite igen. Efter AR-festivalen på Sparreholm så har jag dessutom haft mycket funderingar över hur jag ska ta vara på alla nya intryck och kunna använda dem i min egen träning.

Men så igår åkte jag iväg på träning för Elise Nilsson och Elise gav mig mycket bra vägledning om vad jag bör jobba vidare med. I arbetet med skolhalten från marken sattes hjälpgivningen på sin spets. Här behövde jag bland annat korrigera en del i mitt eget kroppsspråk då jag var för stark i min innerhöfts hjälpgivning. Nu i efterhand så slår det mig att jag nog gör precis samma misstag med höfterna/sittbenen från hästryggen... Kan knappt vänta till dagens ridpass så att jag kan utforska detta :)) Venus behöver också i vidare träning, precis som jag upplevt, bli mjukare i sina vinklar där bak, framför allt i inner bakben så att höften sänks. Samtidigt så får jag inte glömma energin framåt så att övergången som följer efteråt faktiskt blir förbättrad i sin kvalitet. Första ridpasset ägnades enbart åt just skolhalten. Pass nummer två som jag vanligtvis brukar ta sittandes på hästryggen valde jag denna gång att också göra i arbete från marken då jag var väl medveten om att jag behövde fortsätta skola min hand. Och det valet ångrar jag inte! Det blev ett jobbigt men mycket givande pass där jag bland annat fick hjälp med att inte "bli fast" i handens hjälpgivning utan istället lära mig vara följsam. Elise vägledde mig och jag fick min hand mjukare genom att leka med ställning-indirekt innertygel, ställning - indirekt yttertygel.  Ridhuset hade värmts upp av solen likt ett växthus och jag dröp av svett efter att jag sprungit på utsidan av Venus några varv på volten och flyttat bogar, höfter, placerat bak- och framben mm. Men det var det värt!  Sååå kul det ska bli att jobba vidare med detta. Tack Elise! :)


Lite suddiga bilder från gårdagens träning

         

#ridkonst  #dressyr





Av Ann - 31 juli 2014 00:00

Fick minsann Hästfocus i brevlådan igår! Jag fastnade för artikeln om Jenny Rolfe och hennes berättelse om hur hon byggt upp kontakten med bullfightinghingsten Delfin.  Det handlar om andningssenergi och medvetenhet och om hur Delfin i detta blev hennes läromästare. Vackert och inspirerande! Det har blivit mycket inspiration de sista veckorna och det känns som om jag egentligen nu behöver landa och tillsammans med Venus utforska allt det nya. Men, till helgen så är det dags för träning för Elise Nilsson och det kan jag naturligtvis inte missa :) Jag har redan frågor som Elise ska få hjälpa mig reda ut. Idag ser jag förutom träningen med Venus också fram emot att få träffa Ulla och hennes arabsto Gaznica :)


Hästfocus innehåller en artikel av Jenny Rolfe. Hon beskriver hur hon utvecklar relationen med den tidigare bullfightinghingsten Delfin (hästen på bild) och hur hon lär sig kommunicera med andningen. Något att lära av...

 


Till helgen har jag frågor till Elise om bland annat arbetet vid hand.

Bilden nedan är från Bentkursen i maj, Tannerstedt Photography

 


#ridkonst  #dressyr


Av Ann - 30 juli 2014 00:00

Det är minsann inte så lätt att vara häst. Förutom allt som hör sommaren till med värme, flugor, bromsar och kraftigt gräs ska man dessutom behöva utbilda sin ryttare. Jag tror vi är många som har märkt att oj vad lätt det är att få spänningar i sitsen och oj så lätt hästen blir påverkad av dessa. För ett par veckor sedan upplevde jag att jag  hittat sådan avslappning och balans i min kropp att jag faktiskt kunde föra hästen på en hand uppifrån hästryggen. Venus trivdes och var mjuk som smör. Det var då det! Efter att ha varit ifrån hästen en vecka under semestern så visar sig nu mina spänningar vara på plats igen vilket också Venus förmedlar väldigt tydligt... Som tur är så har jag bästaste Åsa Goldring (C-tränare i dressyr som själv helst tränar AR) som hjälper mig ett par gånger i månaden med ridningen. Hon var med mig nere i Danmark hos Bent Branderup i våras och hon känner till mina läxor, styrkor och svagheter. I måndags fungerade inte galoppslutorna alls, Venus spände emot och talade om att nu fick matte skärpa sig. Åsa hittade då orsaken i min ytterskänkel vilken jag drog bak alldeles för kraftigt så att jag blev fast i höften och störde Venus i sin rörelse. Efter att ha korrigerat detta så blev det ju så mycket lättare för stackars Venus att förstå vad jag bad om även om jag har lite mer att jobba på... 

I galoppen på volten fungerar det trots allt bättre att få Venus mellan hjälperna. Hon lyssnar på de indirekta tyglarna och börjar även kunna få innerhöften på plats.  Här har jag dock spänningen i min ytterskänkel som gör mig själv mindre följsam...

 


Elin har en "sommarhäst". Vicky som är lite äldre ska sättas i gång försiktigt efter att ha haft fång. Hon har fortfarande några kilo att gå ned men är en väldigt trevlig och positiv häst att jobba med. Elin tränar under någon veckas tid nu enbart longeringsarbete :)

 


Fäktning på hög nivå där det gäller att döda eller dödas. Dessa xxxx bromsar...

 

#ridkonst  #dressyr

Av Ann - 28 juli 2014 00:00

Lite extra fokus på hästens ytterbog har det allt blivit nu, både i min egen träning och i undervisningen. Väldigt nyttigt! :) I går åkte jag till Anna & Leo som tog sig ett pass i värmen.  Leo anpassar sig allt mer till livet med Anna som matte och ledare. Numera kommer han till henne till mötes i hagen och hans "rymningsförsök" blir allt glesare och allt mer halvhjärtade. Med positiv förstärkning har Anna också lyckats få honom att kunna hålla kvar uppmärksamheten ganska så långa stunder i träningen.  Det har hittills varit mycket fokus på Leos innerbog då han innan lagt osunt mycket vikt på den och skjutit ut den mot Anna likt en trotsig tonåring. Nu har det slagit mig att det här med att få lyft i ytterbogen och att få ytter framben i rätt riktning på det böjda spåret också måste vara rätt medicin för Leo rent mentalt. Vi ska ju försöka befästa att han ska ha fokus på matte i böjningen, kunna runda sig kring henne och söka sig till henne när hon går på hans insida. Att få koll på ytterbogen hjälper förhoppningsvis till att förebygga att han drar ut i periferin när han råkar se gräset vara grönare på andra sidan staketet... ;)  Anna tränade således på att få koll på båda bogarna i underträdelsen. Därefter gick hon för första gången över till longeringsposition vilket vi misstänkte skulle vara en liten utmaning för Leo som då fick större utrymme för sin gamla ovana att dra iväg. Det blev dock inga rymningsförsök utan Leo skötte sig strålande och både han och ytter framben höll sig på spåret! :)


Anna försöker få lite bättre koll på Leos bogar i underträdelsen

 


Bogarna kom på plats och att byta till positionen på Leos insida gick ju alldeles utmärkt :)

 


#ridkonst  #dressyr

Av Ann - 27 juli 2014 00:00

ARena2014 är till ända och jag är full av motivation :) Det som jag var mest nyfiken på när jag åkte till Sparreholm som fotfolk var det här med avancerad longering. Min övertygelse var att någonting skulle finnas i denna longeringsteknik som skulle kunna göra susen framöver för Venus och min kommunikation. Efter att ha sett Christofer Dahlgren undervisa, hört honom berätta och visa med sin fredriksborgare Saxo så är jag ännu mer övertygad om att så är fallet.


Det som är lite speciellt med Christofers utbildning av hästen är att han tidigt befäster utsidans hjälpgivning och att han avvaktar med öppnarörelsen. Denna ordning är egentligen logisk med tanke på det som Bent Branderup brukar säga att för att kunna kontrollera öppnarörelsen måste hästen först ha lärt sig ytterskänkelns hjälpgivning då ytter bakben måste kunna korrigeras om det kommer utanför ramen. Christofer poängterar också vikten av att ytterbogen lyfts och att ytter framben följer det böjda spårets riktning. Hästen ska runda sig kring husse/matte i markarbetet samtidigt som den håller sig tätt intill. Får hästen ovanan att "driva utåt" kan den nämligen lätt lära sig att svara felaktigt på insidans hjälpgivning.

Halten i avancerad longering görs sedan på slak lina utan att hästen stoppas framifrån. Istället används slutarörelsen för samling och ett mjukt tryck bakifrån. Ett tryck som är minimalt de första gångerna men som ökar successivt och efterhand får hästens bakben allt mjukare i sina vinklar in i halten. Husses/mattes position förflyttas allt mer bakåt (!) efter hand som kommunikationen med hästen utvecklas. Snyggt!


Nedan är två videofilmer från Christofers clinic. Lite skakigt är det då jag är mer fokuserad på att lyssna än på att filma... Nu ska jag till stallet, prova lite av de för mig nya tankarna och så låta Venus få säga sitt ;)


Ytterskänkelns hjälpgivning lärs in tidigt i den avancerade longeringen


 

Avancerad longering i all enkelhet... ;)


  #ridkonst  #dressyr


Av Ann - 22 juli 2014 23:37

Oh, den bästa tid är nu! :-) Semester från jobbet på sjukhuset, kunna ge obehindrat med AR-lektioner några veckor, träffen med Ridkonsthörnan och så i morgon bitti ge sig iväg för att under två dagar kunna frossa i AR på ARena2014. Detta med sällskap av bästaste Åsa Goldring. Oj, vad jag njuter av att ha så mycket roligt framför mig! Återkommer till helgen med reflektioner från veckan och ARena.

Nedan lite bilder tagna med mobilen från dagens lektioner. Både Milla o Linda fick jobba med att föra bogarna mellan de indirekta tyglarna. Extra roligt var att se Millas nordsvensk Thim ha blivit så mycket mjukare i sin högersida. Hennes arbete med detta har varit lite speciellt och jag ska skriva lite mer om det tänkte jag i ett inlägg framöver :-)

Ovido - Quiz & Flashcards