Senaste inläggen

Av Ann - 19 juli 2014 00:00

Jag har ofta lite skämtsamt sagt att Venus har två olika personligheter, dels en där hon är "Min pärla" och så ibland, men allt mer sällan, så förvandlas hon till "Den flygande holländaren" där stressen blockerar all kommunikation... Även om det under dessa fyra år har blivit en stor förändring till det bättre så har Venus fortfarande ett ganska stort kontrollbehov och det uppkommer situationer då hon fortfarande visar sig vara osunt klaustrofobisk och flyktbenägen, detta framför allt i främmande miljöer. Jag inser att jag helt enkelt måste jobba mer med tilliten för att hon ska följa mig överallt. Igår var det en superintressant dag då Christina från Sunt Hästförnuft  kom för att hjälpa mig och Venus med miljöträning. Christina har kunskapen att analysera, bemöta och träna hästar "systematiskt" (kommer inte på något bättre ord just nu) utifrån deras personlighet. Enligt Christina så är Venus en så kallad "extrovert högerhjärna med en hov i det introverta". Vad detta innebär kan ni läsa på Christinas hemsida :) Christina har redan tidigare gett mig små tips om hur jag ska gå tillväga för att öka Venus tillit när vi möter ett "spöke" men inte trodde jag att våra små övningar skulle ha gett sådan effekt som det visade sig igår under träningspasset. Riktigt stolt är jag över min kloka pålle som klarade uppgifterna med bravur och glad är jag över att ha träffat Christina! Nästa gång Christina kommer så blir det vattenträning :) 


Kameran är lite långt ifrån men här kommer en filmsnutt där jag ska skicka fram Venus för att på egen hand hälsa på paraplyet. Hälsa ska hon göra genom att vidröra det "farliga". Först vill hon inte (mig veterligen så har hon inte hälsat på paraplyn tidigare...), sedan kollar hon med mig så att allt verkligen är ok innan hon till sist ger med sig och nosar på den där röda saken ;) 
 #ridkonst  #miljöträning

Av Ann - 18 juli 2014 00:00

Ibland kan hästar kanske tycka att det finns roligare saker att göra än att stå i framåt nedåt. Är man dessutom en stor ardenner som vet om sin styrka och som skulle kunna gå igenom betongväggar om det råkar vara grönare gräs på andra sidan så har ju matte/ husse fått en extra stor utmaning... ;) Så vad ska man då göra med en sådan häst? Jo, naturligtvis finna alla anledningar som finns för hästen att välja att stanna kvar och träna, med oss  :) Detta genom att ha korta pass, göra arbetet omväxlande och så använda mycket positiv förstärkning så att hästens uppmärksamhet riktas mot det man ber om. Hästar tycker om att kommunicera och att lyckas med uppgifter. Därför är det ju så väldigt viktigt att vi är snabba med belöning när det blir rätt. Anna är en tjej som på kort tid gjort ett fint jobb med sin ardenner Leo. Hon har också jobbat med sitt eget kroppspråk och med sin avslappning. Leo, som tidigare utan krux bara valt att traska iväg över åkrar och trädgårdar när träningen inte varit tillräckligt intressant eller han inte tyckt matte gjort sitt jobb ordentligt, börjar äntligen bli intresserad av att kommunicera. Anna får nu också lov att använda spöet för att förklara hjälpgivningen från marken vilket inte riktigt accepterades av herrn för ett par månader sedan ;)


Anna & Leo fick igår sin tredje AR-lektion. Annas huvudsakliga uppgift var att lyckas få Leos uppmärksamhet så att han skulle välja att vara närvarande i träningen. Anna lyckades väl med detta efter att ha blivit mer konsekvent med sina egna signaler, genom att göra mycket pauser och genom att ge Leo mycket positiv förstärkning  :)

   

#ridkonst  #dressyr 

Av Ann - 16 juli 2014 00:00

Gårdagens träningar innehöll bl.a. en ny fin bekantskap, Nacke, en 22 år gammal gentleman. Han har tidigare varit hopphäst och han har lite gamla skador, stelheter och rörelsestörningar. Trots detta har han en sådan värdighet och samarbetsvilja som faktiskt gör en lite rörd... Han kommer aldrig att göra en levad men oj vad han kommer att ge glädje och kunskap åt sin matte.

I detta fall ligger syftet med den akademiska träningen först och främst i att rehabilitera, lösgöra, balansera och stärka. Det blir en funktionell träning som förhoppningsvis hjälper Nacke att få det lite lättare på äldre dagar. Vi önskar att han ska tycka innehållet i träningen med matte är kul. Vi vill också att han ska  kunna röra sig lättare och förhoppningsvis få sådan styrka och kroppsmedvetenhet att han orkar fortsätta busa med kompisarna i hagen så länge som möjligt utan att skada sig. Principen är dock densamma som för alla andra nybörjare inom ridkonsten. För att kunna stretcha och för att kunna finna balans måste man som häst kunna slappna av och förlänga sin överlinje. Därefter så gäller det att försöka placera sina bakben. Detta visade sig vara ganska svårt för Nacke men efter att vi tagit hjälp av övningen "klockan" (denna rörelse ingår egentligen inte i den akademiska utbildningsstegen) så började Nacke förstå att vi ville något annat med innerskänkelns hjälpgivning än att bakbenet bara skulle skjuta på. Matte Lotta hade blicken och känslan för när det blev rätt och jag tror att träningen framöver kommer att föra med sig mycket gott för hennes fina häst.


Inte så lätt för en 22-årig hopphäst att börja forma sig efter voltpåret och stretcha ut sin utsida och överlinje. Men Nacke gör allt han kan redan på sitt första AR-pass  :)

 

#ridkonst  #dressyr

Av Ann - 13 juli 2014 00:00

Semesterfirandet tar mycket av min tid och det blir inte så mycket över till bloggandet märker jag :)) Nåja, snart nog så är man tillbaka i vanliga gängor igen. Tänkte i dagens inlägg skriva om det här med framåt nedåt och om, vad jag själv kan se, den ganska så vanliga företeelsen att rörelsen överdrivs så pass att man faktiskt blockerar hästens bogar.

Framåt nedåt i halt är ju det formellt första steget i den akademiska ridkonstens utbildningsstege. Det som eftersträvas är bland annat en avslappning i hela hästens överlinje, i dess underhals och käkleder. Det kan naturligtvis se lite olika ut beroende på vilken halsansättning hästen har och i början kan det mycket väl vara så att hästens huvud behöver sänkas lite överdrivet mycket för att vi ska lyckas få hästen att förstå vad vi ber om och för att den ska lyckas hitta sin avslappning. Men annars, när huvudet sänkts så pass att avslappningen väl är där och överlinjen stretchas så finns det ju ingen anledning att sänka huvudet ytterligare och här upplever jag att många (inklusive mig själv fram till för ett par år sedan) lätt hamnar i en liten fälla. Med huvudet för lågt i halten kan nämligen bogarna blockeras och redan nästa steg försvåras, det att hitta ställning och böjning. Med för mycket tyngd på bogarna får hästen inte så sällan en kompenserande spänning i sin nackmuskulatur och rotationsrörelsen i kotpelaren blir blockerad. Vi kan uppleva det som att hästen inte följer handen när vi ber om ställning och att den istället spänner emot. I rörelse blir problemet ännu tydligare då den framtunga hästen ofta "trillar lite framåt", den kommer lite för nära oss i groundworkarbetet och lyckas inte heller uppnå någon bogfrihet. Som sagt, vid själva inlärningen av framåt nedåt så kan hästens huvud behöva sänkas lite extra men annars är en bra tumregel, tycker jag själv, att sänka så pass att man ser och känner att underhalsen slappnar av (ofta är detta när hästens mule kommer ungefär i linje med bringan), inte så mycket mer.



Ibland får Venus ställa upp som skolhäst för att mina nya elever ska få känna på den akademiska hjälpgivningen. Under ett pass igår när vi bett Venus om lite för mycket framåt nedåt blev hon som synes ganska framtung. Så blev även jag i mina försök att förklara biomekaniken :))

 

#ridkonst  #dressyr

Av Ann - 9 juli 2014 00:00

I naturen går hästar i egen balans men utan ryttare och aldrig på böjt spår så som krävs på en ridbana. Rubbas balansen blir det lätt felbelastningar vilket inte så sällan leder till smärta hos hästen. Därför behöver alla blivande ridhästar vår hjälp att utbilda sig så att balansen bibehålls så långt det är möjligt. För att utbilda hästen är det naturligtvis då viktigt att ryttaren har kunskap om hästens biomekanik och förstår vad som sker i hästens kropp när den får ryttare på ryggen och formar sig (eller inte formar sig) efter spåret. Det krävs också att ryttaren själv har kroppskontroll, sitter i egen balans och är så följsam att hästens rörelser inte störs. Gårdagens träningar medförde flera intressanta samtal kring just balansen :)


Suddig bild men Poseidon fick igår tränas i ridhuset då flugor och bromsar inte ville låta honom vara i fred. Vi började jobba lite mer med traven. Det visade sig att Poseidon helt enkelt inte orkade trava så många steg vid de tillfällen han inte var formad efter spåret. Han var framtung och lite snubblig men så snart innerbogen kom på plats fick han fram sin innerhöft, inner bakben trädde längre in mot tyngdpunkten, han fick en mycket bättre balans och han orkade minsann ett helt varv i fin form. Sedan fick vi ju avsluta när han varit så duktig  :))

 


Ebba & Totte har haft lite problem med galoppfattningarna vid hoppningen sista tiden. Det visade sig att Totte åter börjat lägga sig på inner bog och på så vis blockerade innerhöften. Det var också så att de båda inte hade riktigt gemensam tyngdpunkt.  För att åtgärda detta korrigerade vi Ebbas stigläder och använde oss sedan av parallellslalom där Ebba efter en stund lyckades förbättra både böjning, formgivning, tempo och balans. Superfint! :) På bild förklarar jag för Ebba vad som händer med hennes egen tyngdpunkt i de fall underskänklarna åker fram i lättridningen.

 


Freydis fick jobba lite med tyngdförflyttningar i halten för att bli mer medveten om sin balans och för att bättre lära sig förstå de indirekta tyglarna. Därefter fortsatte vi arbetet på volten. I longering jobbar jag än så länge bara med hjälperna på hennes insida  

#ridkonst  #dressyr



Av Ann - 6 juli 2014 00:00

Att kunna föra hästens bogar mellan tyglarna enhändigt har varit lite av en utmaning för mig då jag har haft svårt att få Venus att svara korrekt på yttertygeln. I skolandet av halten har det fungerat men i rörelse så har speciellt öppnorna varit svåra att få till då Venus inte riktigt förstått vad jag bett om. Hon har helt enkelt gått lite emot yttertygeln, blivit lite framtung och lagt tyngden för mycket på ytterbogen. Säkert har en del av svårigheterna berott på att jag inte har haft en tillräckligt skolad hand och inte varit tillräckligt konsekvent i min hjälpgivning. Det är naturligtvis också svårare att befästa den indirekta hjälpgivningen på en häst som sedan tidigare gått "modern" dressyr. Följaktligen så har jag hittills inte heller lyckats med att rida ett helt pass enhändigt, speciellt i vänster varv har det varit svårt. Igår så kändes det det emellertid som om vi kommit till en vändpunkt.  Formgivningen kanske inte var den bästa hela tiden och jag fick ofta förstärka yttertygeln med spöet. Men, bogarna var lösgjorda, min pålle var väldigt lätt på hand och hon lyssnade mestadels så pass att jag kunde föra henne i och ur skolorna, i båda varven och i alla gångarter. Venus bjöd t.o.m. på lite diagonalsluta i galoppen. Det är nästan så att jag vill stå över ridningen ett par dagar bara för att kunna surfa lite på känslan från detta pass! :D


Den indirekta yttertygeln kan jag förstärka med spöets position på utsidan av halsen

 


Även Elin som red Loppan igår fick jobba en del med att förklara den indirekta yttertygeln. Här svarar Loppan fint

 


I galoppen hade Elin lite svårare då Loppan gärna ville glida iväg utåt från voltspåret. Men med ytterhanden lite högre upp på mankammen och med hjälp av spöet så lyckades det till sist :)

 

#ridkonst  #dressyr

Av Ann - 4 juli 2014 00:00

Dito, den mycket utåtriktade och ibland lite stressade nordsvensken, ställer höga krav på sin matte Sarah. Tydlig måste hon vara för att hon ska vara värd att lyssna på. Hon får samtidigt inte vara för tydlig, han är ju inte dum... ;) Även om det tar tid innan saker och ting är befästa så slappnar Dito av mycket lättare nu än för någon månad sedan. Han har trots svårigheterna att koncentrera sig fått bättre balans på voltspåret och han har blivit mer följsam. Sarah börjar märka skillnad hos sin häst även i den vardagliga hanteringen där hon nu faktiskt lättare kan hjälpa sitt ibland "steppandes" kallblod att åter slappna av. De första grunderna i AR-träningen har bland annat blivit ett sätt att hantera trafiken så att det blir lugnare och trevligare för dem båda att promenera längs med vägarna. Riktigt roligt att höra!  :)

Gårdagen medförde mycket blåst ute på ridbanan vilket inte oväntat tog en del av Ditos fokus under lektionen.  Sarah fick då jobba med att göra sig mer intressant och på så vis få tilbaka Ditos uppmärksamhet.


Korta sträckor i underträdelse, upprepade halter och godis (!) kan göra underverk för uppmärksamheten ;)

    

Det här med motivationen är viktigt. Efter att ha varit lite distraherad av blåsten en stund så har Dito åter öronen framåt. Han är beredd på att göra halt och få belöning för detta. :)

 


Igår provade Sarah också att för första gången inta longeringsposition. Hon fick hålla sig nära sin häst och förhållandevis långt fram. Genom sin position hjälpte hon på så vis Dito att bibehålla böjningen på voltspåret och med att inte lägga för mycket tyngd på innerbogen. Superbra jobbat!

   

#ridkonst  #dressyr

Av Ann - 2 juli 2014 00:00

Under ett par av gårdagens lektioner blev det mycket fokus på hästens nacke och innerbog. Här kommer lite "snapshots" :)


Christina har under veckan kämpat på fint med att försöka hitta avslappningen och förlängningen i Luckys nacke. Lucky är emellertid ung och orkar inte koncentrera sig så länge. Det krävs då korta sessioner och lite extra variation i övningarna. På bild förklarar Christina ytterkänkeln för första gången. Bra (dock inte nödvändigt i just inlärningsskedet) är ju om Lucky kan bibehålla sin avslappning i nacken och sin ställning inåt när han trampar in med ytter bakben i riktning mot tyngdpunkten. Och det funkar ju! :)  



Poseidon som fick sitt 4:e AR-pass gör också framsteg. Han har haft ganska svårt att få in och avlasta innerbogen men börjar nu förstå. Jag gick igår över till longeringsposition för första gången, detta accepterades först lite motvilligt men fungerade till sist alldeles utmärkt. T.o.m lite travstarter fick vi till :)



Ulla ska hjälpa sin 18-åriga häst Gaznica att hitta "voltspåret i kroppen". Detta genom att försöka få till en så jämn böjning som möjligt så att det blir en fin stretch på Gaznicas utsida. Ulla förklarar här bland annat ställningen i nacken och ber innerbogen att inte puta ut.  Hon ber också så småningom om lite extra energi i hästens inre bakben så att bröstkorgsrotationen kommer igång och bogfriheten ökar. De båda gjorde ett riktigt fint pass  :)

 


#ridkonst  #dressyr

Ovido - Quiz & Flashcards