Senaste inläggen

Av Ann - 4 mars 2015 00:00

Det är ju så att alla rörelser och övningar vi rider egentligen har ett syfte. Det är alltså inget självändamål att kunna visa upp t.ex en skolhalt med sin häst även om det ibland känns som om mycket av nuvarande arbete koncentreras kring övningar i halten. Det behövs helt enkelt läggas lite mer fokus på vissa rörelser, detta för att förstå rörelserna i kropp och sinne och för att förstå vad respektive rörelse ska kunna leda till. Varje rörelse kan man sedan egentligen säga är ett verktyg för att förbättra något annat, framför allt hästens grundgångarter. Efter helgens kurs har jag börjat tänka lite mer på det som följer efter en genomförd skolhalt. Jag använder känslan av tomgång (blogginlägget nedan) och jag vill att Venus ska starta rörelsen framåt genom att trampa in under sig i igångsättningen och med fortsatt förskjuten vikt mot bakdelen, så pass i alla fall att hon och jag är i balans och hon inte lägger sig på hand.


Vi har ju en del att jobba på i skolhalten men igår så bestämde jag mig för att lägga fokus främst på en bra övergång från halten till nästa rörelse. Vi provade alla gångarter. Traven gick lite sisådär men övergång till skritt och galopp kändes till sist helt ok :)


#Ridkonst  #Dressyr

ANNONS
Av Ann - 2 mars 2015 00:00

Tycker ni rubriken låter lite flummig? Den står nämligen för precis det som är min läxa framöver :)) Äntligen börjar nålen skönjas i höstacken och jag tror att jag börjar nosa på det som jag genom alla år letat efter inom ridningen. Under helgens kurs på Gustavsborg var vi flera ekipage som bland annat fick jobba med den fyrtaktiga skolskritten. Detta under Hanna Engströms proffsiga guidning. Och guidning behövs, för skolskritten är riktigt svår...  För egen del innebär det att jag, som i så många andra sammanhang, måste tagga ned och vänta in Venus. Som vanligt ska jag också göra mindre och försöka vara mjukare i sitsen. När jag hittat kommunikationen i halten, lösgjort eventulla spänningar och flyttat tyngdpunkten mer mot hennes bakben så ska jag  "bara" hålla min egen tyngdpunkt centrerad, "öppna upp" i sitsen och vänta på att Venus nästan av sig självt börjar arbetet i bakbenens vinklar. Det är detta arbete som är "tomgången", en mycket speciell känsla. För mig själv jämför jag det lite med att sitta som passagerare på ett flygplan som ska upp i luften. Ute på startbanan väntar man tålmodigt medan planet står stilla. Motorernas varvtal blir allt högre och så andas man djupt och bara väntar på att känna sätets kraft i ryggen. Skillnaden är att här blir allt mjukt i stället för att man skjuts framåt.  Andningen är väldigt viktig för min egen avslappning och centrering. Ger jag sedan så lite som tankens energi till riktningen av Venus bakben så är det bara att vänta tillräckligt så gör hon egentligen själv jobbet och bär upp mig i rörelsen framåt. Men detta under förutsättning att jag inte stör henne med obalanser i min egen kropp eller börjar korrigera henne för mycket (här har jag att jobba på)! Flummigt? Ja! Svårt? Ja! Men de ögonblick när alla pusselbitar hamnar på plats så blir man nästan religiös på kuppen :))


Ser kanske inte så mycket ut men skolskritten är svår! Lite spänning här till en början (störningar utanför ridhusväggarna) men sedan hittar vi några stegs mjukhet och riktning i sits och bakben.


När påskjutet blir för stort i igångsättningen kan man försöka hitta tillbaka till mjukheten med hjälp av halter av olika grad. Venus bjuder till lite för mycket här i skolhalten mot vad vi klarar av men vi får ändå en bra effekt i bakbenens vinklar   

#Ridkonst  #Dressyr

ANNONS
Av Ann - 27 februari 2015 00:00

Är på språng. Men här är ett par bilder från gårdagens träningar :)


Härliga vår... Lite travstarter och vårkänslor piggar upp! Ambra hade minsann inte brist på någon energi vid lektionen igår utan tyckte bara det var på tiden att matte kom upp på ryggen så att de kunde sätta igång. Travstarterna lösgjorde Ambra i skritten vilken blev riktigt fin :)Mer vår! Eva har redan gjort framsteg med sin lånade häst. Han är en travare ända ut i hovspetsarna med allt vad det innebär... Ramar fortsätter att förklaras och Eva jobbar på att få rätt på inte bara hästens utan även sin egen kropp. Här har jag fått en bild där Eva och hästen inte går riktigt på samma spår. Eva korrigerar detta efteråt med att ta bak sin egen ytteraxel så att hon bjuder fram hästens ytterbog. Voilá så är problemet löst. Att så lite kan göra så mycket är svårt att förstå ibland :))Otroligt vad lera det kan fastna i Venus korta tunna hårrem. Det syns inte på bild men man och svans har nu blivit riktiga "dreadlocks" av lera...Idag så är det dags för schamponering av gyttjedrottningen. I helgen är det nämligen dags för årets första kurs med Hanna Engström på Gustavsborg och då går det ju inte för sig att sitta på en lerklump :)) Barbackapadden fick jag hem igår från Kapson. Jättefin!  Padden verkar fantastiskt nog inte glida bak utan den håller sig på plats, även i galoppen. Så den får också åka på kurs :)

     

#Ridkonst  #Dressyr

  

Av Ann - 24 februari 2015 00:00

Öppnan är ju en viktig men också en svår rörelse att göra korrekt. Jag har själv svårt i öppnan emellanåt med att få till aktiviteten i Venus inner bakben och lyftet i hennes ytterbog. Nu när jag inte använder sadel så märker jag att jag faktiskt vill hänga lite inåt i sitsen, i båda varven faktiskt även om det kanske inte syns lika tydligt som det känns. Även om sätet ska följa rörelsen inåt/nedåt och överskänkeln ska släppa upp utsidan av hästens bröstkorg så går det ju inte att tynga inåt med överkroppen och kollapsa i innerhöften. Jag tror nu att det är framför allt detta som orsakat att Venus inner bakben vill trampa lite i fel riktning... I stället försöker jag nu tänka som så att jag har en extra tyngd i ytter armbåge för att jag ska sitta mer upprätt i öppnan och även sätet får extra fokus så att det verkligen befinner sig mitt över hästen. Naturligtvis får jag inte bli för tung på utsidan men igår verkade min strategi fungera riktigt bra, bakben och boglyft kom på plats och min pålle verkade mer än nöjd :)


Nya insikter i öppnan. Barbackaridning är nyttigt! Åtminstone så länge hästen inte blir skrämd och uppmanar till ofrivillig avsittning  ;)

 


#Ridkonst  #Dressyr  #StraightnessTraining

Av Ann - 23 februari 2015 00:00

Trots slask, blåst, snö, regn och halka om vartannat så tränas det på. I helgen var jag uppe och hälsade på Örkelljungagänget som minsann varit flitiga :) Lite bilder nedan.


En betydligt mer harmonisk Ruff än förra gången jag såg honom :) Annelie satt denna gång även upp och testade kommunikation och hjälpgivning från hästryggen. Jag höll i longerlinan medan de båda sökte sin balans och till sist kunde börja kommunicera med små hjälper. Ruff är trots sin storlek väldigt känslig för hjälperna när han väl förstår dem. Det som är lite svårt för honom dock, även från marken, är vänsterbogen som han gärna vill skjuta ut och belasta. Det är alltså en annan balans och ett för honom lite ovant rörelsemönster vi ber om när han ska forma sig efter voltspåret och det tar naturligtvis tid för honom att programmera om sin kropp. Här lyckas Annelie hjälpa honom från marken att hitta en sundare form även i vänstervarvet

 


Jag fick se Helenas nordsvenska travare för första gången. Han var till en början lite stressad och osäker och han gick emot hjälpgivningen. Kanske var det lite "hjärnspöken" från gamla travartider men allt vände när han förstod att det inte krävdes något annat än att avslappnat följa matte ( på lite avstånd förstås ;) ) Wow vilket fint pass de båda gjorde, trots regn och rusk!  


Ambra blir allt smidigare i sin kropp för var gång jag ser henne och vi jobbar vidare med att stärka och placera hennes bakben. Här tränar Maggie henne för första gången i positionen vid hand.

 


Härligt med tak över huvudet men det blir suddigare bilder :)) Jonnas hästar Krussan och Xtra fck sig också ett pass. Xtra har trots sina unga år lite svårt med sin kropp men är nu betydligt mer intresserad av att samarbeta vilket är riktigt kul att se. Här har Jonna också lyckats få honom lite mjukare i sin innerbog :) 


 #Ridkonst  #Straightnesstraining  #Dressyr   

Av Ann - 20 februari 2015 00:00

Jag har upplevt att jag själv saknar en bra struktur i arbetet i handwork då jag tränar från marken med positionen på utsidan av hästen och då jag ska skola min hand. Bent Branderup har nu kommit ut med en ny Online Video som innehåller mycket bra input :) Till min fasa märker jag att jag nog trots allt har hållit tyglarna fel vid enhandsfattningen. Bakläxa! :P Kul däremot var att se genomgången av när man går framlänges (!) på utsidan av hästen med enhandsfattning. Hittills har jag nämligen endast tränat baklänges vilket inte har varit speciellt lätt med min långbenta madame vid sidan... Framlänges har jag kanske en chans att hinna med henne i traven utan att hon tvunget behöver samla sig så hiskeligt mycket :)

Framöver ska jag vara mer noga med att först checka av framifrån och därefter från sidan med tvåhandsfattning så att min pålle är "öppen" för handen redan i halten. Hon ska svara för både den direkta och indirekta tygeln (ställning respektive förning av skuldrorna) samt vara öppen för tyngdförflyttning bakåt och framåt. Nu ett tag ska jag börja tvåhändigt även i rörelse, jag ska få till öppna och sluta från insidan, därefter vända igenom volten och fortsätta på utsidan i nya varvet. När jag går över till enhandsfattning och för skuldrorna ska jag fortsätta träna på att alltid ta manken "med mig", d.v.s handen ska aldrig lämna sin position (detta har jag svårt att klara och det är ju nästan det svåraste av allt när man har en hög pålle). Sedan måste jag också börja träna på att skifta grepp mellan höger och vänster hand beroende på om jag behöver gå framlänges eller baklänges. Jepp, det är bara att sätta igång. I slutet av mars är det dags att åka till Bent en vecka i Danmark och då lär jag ju få veta hur det ska gå till :))


Trailer till Bent Branderups nya Online Video om handwork

 


Igår hade jag egentligen bestämt att Venus skulle få en vilodag men efter att jag var färdig med dagens lektioner så kunde jag ändå inte låta bli att träna lite handwork. Jag vill så gärna lyckas hitta en trav som fungerar från marken för oss båda. Det gick väl gick sisådär då jag hade fullt sjå med tyglar, fingrar, spö, och min egen position... Men, Venus var minsann med på noterna, hon lyssnade, spetsade öronen och verkade tycka det var riktigt kul att ha sin matte skuttandes och flåsandes vid sidan. Får man väl bjuda på :)) Här samlar vi oss inför en travstart!

 


#Ridkonst  #Dressyr

Av Ann - 18 februari 2015 00:00

Det här med att fokusera på mjuk innerbog och kombinera det med groundwork där man går mer på insidan är väldigt givande. Igår tittade jag på Johanna och hennes lite busiga Hugo som nu börjar läka ihop efter ytterligare en skada. Vi testade övningen att gå längs fyrkantspåret med hästen böjd rakt fram och så göra 8m-volter vid bokstäverna. Det är minsann svårare än vad man kanske tror. Johanna fick tänka extra på att gå upprätt när Hugo skulle runda sig kring henne i högervarvet. Det är så lätt att som ryttare/förare hjälpa till för mycket och börja luta sig inåt voltens centrum. Oftast sker det mer i det ena varvet än i det andra, både från marken och hästryggen, beroende på vår egen oliksidighet. Då börjar hästen också lägga mer tyngd på innerbogen, tränga för mycket inåt och volten blir ofta alldeles för liten. Övningen är alltså bra inte minst för vår egen kroppsmedvetenhet och balans :)  


En filmsnutt från ett av gårdagens pass. Hugo som annars har ganska så svårt att hitta avslappning och böjning i högervarvet börjar slicka sig om munnen när Johanna med spöet ber honom bli lite mjukare i innerbogen så att hans spänningar släpper. Johanna  fokuserar på att inte luta sig inåt i volten och hålla sin position ganska så långt fram


 


Jag börjar känna mig bekväm nu med att sitta barbacka på min (ex?)flygande

holländare då hon kan slappna av allt oftare vid störningar :)

 

#Ridkonst  #StraightnessTraining  #Dressyr

Av Ann - 16 februari 2015 00:00

Min donna verkar trivas med träningen just nu.  Vi har tagit allt lite lugnare denna vecka och som vanligt är det när man taggar ned som allt går över förväntan :))

Nedan lite filmsnuttar från vårt senaste pass. Ursäkta att musiken skrålar...


Skolhalten åt höger har alltid varit svår för oss då Venus velat falla ut för mycket över sin utsida. Hon har då även roterat bröstkorgen åt lite fel håll. Senaste veckan har det emellertid blivit betydligt bättre. Jag har flyttat fram ytterskänkelns hjälpgivning lite grand men den stora förändringen består nog i att Venus börjar hitta en bättre balans


 


Första gången jag provade galoppera barbacka på Venus var först för ett par veckor sedan. Det blev dock bara några galoppsprång vid varje försök innan vi kom ur balans och Venus självmant bröt av till trav. Vårt senaste pass bad jag bl.a med spöets position henne att flytta bak tyngdpunkten och då gick det betydligt bättre


 

Här testar vi oss fram i "Liberty" (andra gången utan huvudlag).  Jag försöker ge översvallande beröm vilket känns lite ovant :)) Men jag tycker att vi hittar den där positiva energin som jag vill se mer av i vår dagliga träning och jag är jättenöjd


 

#Ridkonst  #StraightnessTraining  #Dressyr

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se