Senaste inläggen
Under sommarakademin kom Bent in på det känslomässigt svåra med att utbilda andras hästar inom akademisk ridkonst. Ridkonstens utbildningskoncept utgår ifrån att man vinner hästens respekt och sympati och genast så har man då en relation till hästen som baseras på något mer än bara det rent "professionella". Det är helt enkelt svårt att efter en tid tillsammans behöva lämna ifrån sig en häst som har erbjudit sin tillit och sitt förtroende och blivit en samarbetspartner på både det fysiska, mentala och emotionella planet.
Med tanke på ovanstående är jag så glad att hästen jag nu tränar är min egen. När jag kom hem efter dagarna i Danmark berättade min dotter att min holländare visat tydliga tecken på att sakna - mig (!) Trots att Elin varit där och pysslat varje dag så hade Venus stått mest och tittat ut mot dörren och gårdsplanen. När det kommit fotsteg utanför stalldörren hade hästkraken enligt Elin gnäggat högt, i tron att det kanske var stormatte som kom. Och visst fick jag bekräftat att lillmattes uppfattning verkligen stämde! När jag väl tog mig till stallet och bildörren slog igen så hördes det genast en förhoppningsfull gnäggning inifrån stallbyggnaden. Den varma blicken som sedan mötte mig från en glad och förväntansfull holländare gick det inte heller att missta sig på. Lite senare när jag hämtade henne i hagen gnäggade hon återigen, skuttade som en fölunge och kom galopperandes till mötes. Helt enkelt kärlek när den är som bäst! Kanske jag borde resa bort lite oftare... :))
Akademisk ridkonst bygger på sympati och respekt, tillit och förtroende...
#ridkonst #hästar
Oj! Ja, nu står det en massa intressant i Hästfocus igen (nr 8, 2013)!
Till att börja med fortsätter Elise Nilsson sin artikelserie där Kim & Pansar utvecklas i den akademiska träningen. Nu har de kommit till den punkt då Pansar ska bära ryttaren på ryggen :)
Tidningen innehåller också en väldigt intressant artikel om Patrice Franchet d´Esperay på franska ridskolan Cadre Noir. Han rehabiliterar en häst enligt den klassiska franska ridkonsten. Mycket är likt den akademiska ridkonstens upplägg när d´Espray beskriver sin träning som utgår från de historiska mästarnas kunskaper och då han anser ridkonsten vara "en konstart och en kvalitativ ridning för hästens och ryttarens bästa". Den största skillnaden tror jag ligger i att d´Espray har Baucher som favorit medan den akademiska ridkonsten främst baseras på ridkonstens fader Gueriniere. I övrigt så var det nytt för mig att den franska klassiska ridkonsten är med på Unescos lista över världskulturarv (!) Det hade varit intressant att veta mer om detta och om d´Esprays träning. Fortsättning kommer vad jag förstår i nästa nummer av tidningen.
Jag tycker Hästfocus har en bra bredd på sitt innehåll och Elise artikelserie måste jag ju följa ;) Nu har jag tagit mig i kragen och påbörjat min prenumeration av tidningen så jag slipper jaga lösnummer :))
Det senaste numret av Hästfocus
Skolskritt är svårt! Av diskussionerna på sommarakademin framkom i början att det finns funderingar hos många kring både definitionen och utförandet av övningen. Med alla dessa frågetecken under gårdagens "brain-pool" så kändes det först bra att jag själv inte börjat träna skolskritt ännu med Venus. Hur ska hon kunna göra rätt när jag inte vet vad jag vill ha? Nu när diskussionerna är över så har jag emellertid kommit fram till att jag visst har börjat skolskrittarbetet. Det är bara att fortsätta arbetet med att få oss båda att slappna av och att försöka "känna". Jag måste känna hennes bakben, försöka att i den ökade samlingen inte störa svingningen i ryggen och så låta bakbenens energi nå ända fram så att hon blir lätt i handen. Ingen lätt läxa... ;)
Nu är det dags att lämna vårt bed and breakfast för att åka och bli registrerad väpnare :)
#ridkonst
Har nu intagit sängläge efter att ha motat ut diverse spindlar och skalbaggar. Bor på ett underbart mysigt gammalt gods där det liksom hör till att naturen gör lite intrång ;) Dagen har bjudit på många intryck. Skolskritten och skolhalten har analyserats och det har tillkommit nyheter angående de olika provens ordning och innehåll! Spännande utveckling! Kan säga att jag är väldans glad att jag nyligen genomfört väpnarprovet ;) I morgon fortsätter analyserandet. Jag kommer på mig själv med att vara väldigt träningssugen. Vill naturligtvis testa det jag tagit till mig av diskussionerna :)
En höna kom mig till mötes i morse i samband med frukosten :D
Såja, nu ligger jag raklång i sängen efter att ha samåkt med Elise och Ellinor ned till Toreby i Danmark. Här har vi nu samlats tillsammans med många andra likasinnade (läs AR-nördar) för att fördjupa oss i ridkonstens utmaningar, bl a i "skolskritten". I tre dagar ska jag bara njuta av all kunskap omkring mig. I kväll har det varit den månatliga "public evening", Bent har haft uppvisning, jag har träffat nya o gamla bekanta och i morgon ska vi i fyra timmar få se Bent träna sina hästar. Sååå intressant! Det är förbjudet att fota så det blir tyvärr inga bilder inifrån ridhuset.
Natti, natti! :)
Så här dagen innan jag åker iväg så vill jag bara berätta om Maddes och Rosies senaste lastträning som gick super. Som "pricken över i" avslutades passet med att Rosie på eget initiativ började gå upp i transporten medan matte stod kvar ute på gårdsplanen och var upptagen med att prata med oss andra. Vi gjorde alla stora ögon men hästen gavs genast mer lina och hon promenerade självmant halvvägs in i transporten, ställde sig med sänkt huvud för att tugga hö och bara myste. Ja, vad ska man säga... Kanske tyckte hon transporten var bra skydd för solen? :))
Återkommer med rapport från sommarakademin :)
Idag ska jag försöka hinna med lektionerna, min egen häst och sedan så är eftermiddagen avsatt för nedvarvning och packning. Nu börjar nämligen nedräkningen till sommarakademin då jag bland annat ska bli registrerad i "riddarskapet" som väpnare. Jag åker med Elise ned till Danmark på onsdag och är hemma igen lördag kväll. Det ska bli så kul att få möta alla dessa fantastiskt duktiga AR-ryttare och tränare från Sverige och hela Europa som jag hittills bara sett på You Tube eller Facebook. Det brukar också bli uppvisningar med Bent på hästryggen och seminarier/ diskussioner/ lektioner i aktuella ämnen. Jag kommer naturligtvis att försöka rapportera så mycket jag hinner dessa dagar här i bloggen. Jag har unnat mig själv en telefon som möjliggör detta :))
Bent Branderup har med stöd från den historiske mästaren Egon von Neindorff grundat ett sällskap/ riddarskap för den akademiska ridkonsten (Knighthood of the Academic Art of Riding). Läs mer om detta på http://www.annsridkonst.se/akademisk-ridkonst/riddarskapet-15935700
På bild; Egon von Neindorff
Pharao är en underbar personlighet som kräver en del av sin ryttare. Trots att han varit så sjuk har han stark självkänsla och är man inte värdig hans uppmärksamhet vid träningen så får man inte den heller ;) Som tidigare distanshäst så har han väldigt mycket tänk på förflyttning framåt och inte så mycket på övrig kommunikation. Det verkar t.ex som om han nog aldrig tidigare fått förklarat för sig att det även går att förflytta sig och följa ryttaren sidvärtes. Vi har lyckats introducera underträdelse och öppnor och fått honom att flytta in bogen, ta fram sin innerhöft, stärka bärkraften i sitt inner bakben och stretcha sin utsida. Johannas arbete under året har återställt honom så pass att han nu kan bära ryttare vilket är fantastiskt. Dock har slutorna varit ett problem och vi skulle behöva dem för att kunna introducera samlingen så att han får bättre balans i sin kropp. Igår så tog vi tag i saken och gick till hästhanteringens grunder. Vi tränade förflyttningar i alla riktningar, inom ramen, då han både fick gå undan för matte och följa efter henne; framåt- bakåt och sidvärtes. Detta var inget som Pharao alls var exalterad av till en början (...) men minsann om vi inte började få lite intresse i blicken efter några minuter (godiset hjälpte naturligtvis till ;)) Sidvärtesförflyttningarna då han skulle följa efter matte var som förväntat svårt för honom, egentligen inte rent fysiskt men att förstå. Jag är övertygad om att när han och Johanna väl får kläm på dessa så kommer slutaarbetet att gå som en dans :)
Mer om den egyptiska fullblodsaraben Pharao kan ni läsa på http://www.annsridkonst.se/presentation/eleverna-mina-inspiratörer/johanna-pharao-16950495