Senaste inläggen
Har knappt hämtat mig efter gårdagens två tuffa men ack så välbehövliga och givande träningspass för Elise Nilsson. Venus & jag har inte varit i form sista tiden, vi har haft svårt att flytta tillbaks och ned tyngdpunkten och att hitta vår balans och kommunikation. Jag fick nya fokus med mig hem till hjälp och som Elise sade i ett uppmuntrande försök, är man i botten av formsvackan så kan det ju bara bli bättre ;P Kul var det också att komma till stall Ekeberg och få träffa nya o gamla AR-bekanta och deras fina hästar. Idag står vila på träningsschemat ;)
Så var det dags i morgon att åka på kurs! Elise Nilsson kommer till Stall Ekeberg utanför Hässleholm för att drilla oss "baklängesgångare" ;) Det blir med andra ord inte mycket bloggande idag utan nu ska jag iväg till stallet för att ladda transporten och så ska jag försöka hitta min vita häst under all smuts... Försöker bifoga en FB-länk till ett filmklipp från november månads Ekebergkurs :)
https://www.facebook.com/photo.php?v=10151133660822196
Nyaste Hästfocus är ju en riktig guldgruva att gräva ned sig i och har flera reportage som berör ridkonsten. Undrar förstås om Kajsa Ränkfors anser sig rätt citerad. Spanska ridskolan och akademiska ridkonsten har ju samma historiska mästare att utgå ifrån men annars inte så där jätte mycket gemensamt... Islandshästar som också tas upp har jag själv alls ingen erfarenhet av träna, däremot har jag sett och hört andra ryttare som ansett att det akademiska utbildningskonceptet faktiskt stärkt tölten i hästen (!). Kajsa menar däremot att det kan bli ett motsatsförhållande då AR stärker bålstabiliteten så mycket att det kan bli svårare för hästen att utföra tölt. Jag är totalt okunnig om tölt och ställer mig då frågan, är tölten en sund rörelse för hästen då den har ryttare på ryggen och i så fall på vilket sätt? Någon som vet?
I tidningen fortsätter också Elise Nilsson att ,med Jennie Ohlins hjälp, :) göra målande beskrivningar av Kim och Pansars uppåtkliv i den akademiska stegen. Nu har man kommit till skolorna på voltspåret. Riktigt bra läsning för den som vill sätta sig in i basicarbetet!
Basicarbete fick även Madeleine kämpa med idag under sin andra akademiska lektion (foto) och det gjorde hon verkligen bra! Efter inledande förklaringar verkade hästen tycka det var ganska ok att slappna av och lämna över ledarskapet till Madeleine trots omgivande störningar. Kul också att höra att det märkts effekt i hästens kropp och sinne redan efter förra veckans träningspass :)
En ny dag i ridkonstens tecken. Härligt! Jag har nog hittat en pusselbit då det gäller rotationen i mina egna höfter/skänklar och Elin L & Chaplin hittade inner bakben att jobba vidare med. Chaplin behöver få mindre påskjut och mer bärighet för att kunna bli bekvämare för Elin att sitta ned på i trav. Dagens träning innebar ett stort framsteg även om det är en bit kvar innan det är dags för traven. Tyvärr blev det inget kort på Elin & Chaplin då vi hamnade för långt ifrån kameran. Vi provar igen nästa gång :) Idag fick också "min" Elin (Elin M) äran att provrida gentlemannen Laban och här lyckades jag få ett par kort. Eftersom Laban är till åren kommen och sedan tidigare har sin uppfattning om hur saker och ting ska gå till så blev det enbart fokus på lösgörande övningar. Jag har aldrig själv provat att träna dressyr med en fjordhäst men jag blev riktigt imponerad över hans förmåga att "ställa om" i sinnet och hans vilja att förstå och kommunicera. Och Elin, hon gjorde ett riktigt proffsigt jobb!
I morgon får Venus en välbehövlig vila och så ska jag lägga fokus på Madeleine och hennes fina häst :)
Efter att ha repeterat Baucher på förmiddagen blev inte dagens ridpass alls som jag hade planerat. Nu blev det istället diverse övningar för skuldrorna och så reflektioner över mina skänklars läge. Är lite kluven. På 1800-talet så började man korta stigläderna och lägga underskänklarna mer intill hästens sidor i motsats till 1700-talets ridkonst då underskänklarna bara hängde rakt ned. Jag kortade inte stigläderna idag men försökte följa Bauchers "instruktioner" och arbetade med rotationen i höfterna/benen. Tyckte jag fick bättre kommunikation och mer följsam och stilla sits när större yta av skänkeln slöt åt. Venus verkade också trivas med detta. Hon är emellertid ganska smal om bålen och det krävs lite ansträngning att hitta det läge där så stor del av skänkeln som möjligt har kontakt. Väl ändå att hon musklat sig och gått upp i vikt, annars hade det väl varit helt hopplöst...;))
I morgon planerar jag lite galopparbete med madame och så står Elin L o Chaplin på programmet!
Bifogar kort från bokskogsbacken tagna i helgen :)
Jaha, så var jag också inne i bloggens värld, kanske lite oanandes om vad detta kommer att medföra. Min förhoppning är bland annat att kunna strukturera all oordnad information som ständigt surrar i huvudet, sådant brukar jag göra bäst när jag skriver. Man kan bara trycka ned en tangent i taget och kanske det är detta som behövs för att jag ska hinna reflektera och göra kunskapen till min egen, helt enkelt speeda ned? Ja, ni som känner mig vet ju hur jag är... :)) Idag fick i alla fall Venus besök av tandläkaren och det verkade nog som om det var behövligt. Vassa kanter fanns på kindtänderna precis under kapsonläget, dock fanns det inga sår av dessa vilket var positivt :)
I morgon blir det nya tag. Jag ska än en gång försöka analysera hjälpgivningen och i övrigt bara försöka slappna av på hästryggen. Bifogar en liten filmsnutt från Bent-kursen 2012 där han instruerar om skänkelhjälperna (jag har ont i nacken här vilket syns mer än tydligt...). Håll till godo :)