Senaste inläggen

Av Ann - 10 januari 2014 00:00

Vad är öppna?

I öppna (eng. "shoulder-in") som är en av skolorna går hästen böjd inåt och med framdelen innanför bakdelens spår (så som om hästen ska "öppna" en volt). Hästens höfter är parallella med spåret medan bogarna är vinklade inåt från färdriktningen. Skolan innebär att inner bakben tränas att trampa in mot tyngdpunkten, att det sker en sänkning av innerhöften och en rotation i hästens bröstkorg så att hästen blir fri i sin ytterbog. "This exercise is the most difficult and the most useful of all those which must be used to supple the horse"  (citat Guérinière).


Hur?

I den akademiska ridningen för vi framdelen med hjälp av den indirekta yttertygeln innanför bakdelens spår, tyngdpunkten förskjuts något inåt, sitsen ber hästen sänka sin innerhöft, trampa in under tyngdpunkten med inner bakben och låta insidan av bröstkorgen rotera nedåt. På så vis lättar tyngden på ytter skuldra, hästen blir friare i sin ytterbog och det blir ett lyft i ytter framben som rör sig i linje med färdriktningen. Öppnan kan utföras i alla gångarter och lärs som så mycket annat med fördel in från marken innan den utförs uppsuttet.


Varför?

Öppnan anses inom klassisk ridkonst vara en viktig nyckel till hästens smidighet och balans. Guérinière är berömd för att ha kommit på öppnarörelsen på rakt spår som han menar "is the alpha and omega of all exercises" . Han anser rörelsen vara väldigt betydelsefull inte minst i samband med hästars rehabilitering.


 Ett par textstycken om öppnan ur Guérinières  "A treatise upon horsemanship"

 

#ridkonst #dressyr


 

Av Ann - 8 januari 2014 00:00

Nu är det verkligen tuffa tider. De stackars elever som inte har ridhus och deras hästar tränar tillsammans som inför simborgarmärket och jag beundrar dem så för att de orkar hålla igång mellan regnskurarna. Inte lär det väl bli bättre heller den närmsta månaden... Det känns trots allt som om folk är laddade inför det nya året och jag hoppas så att deras energi ska hålla hela vårvintern. Så, det blir ett specifikt erbjudande för lektioner i februari månad för att hjälpa motivationen att hållas på topp! Innan veckans slut kommer det att presenteras på hemsidan :)


Inte nog med att man ska hålla koll på hästen och sig själv, man måste som ryttare vid denna årstid även hålla koll på vattensamlingarna. Trots plaskandet och en gapskrattandes matte gjorde Hugo igår sitt yttersta i denna slutaövning och lättade fint i sin svåra högerbog. Eller så var han kanske bara lite rädd för att bli våt om fötterna ;)

    

#ridkonst #dressyr

Av Ann - 7 januari 2014 00:28

Kanske är det fördomar men holländare som Venus är så har jag en liten misstanke om att hon utsatts för rollkur i unga år då hon har haft flera symtom som tytt på detta. Det har visserligen blivit en stor förändring i hela hennes kropp sedan hon började tränas akademiskt men förutom symtom från öronspottkörteln så återkommer de där muskelstrimmorna på fel håll bakom öronen gång på gång och spänningen i käkleden har hon fortfarande kvar. Igår när jag analyserade Venus i skolandet av halten insåg jag - rygglinjen är nästan perfekt formad förutom just ett kort parti bakom öronen och så den där innerhöften som skulle kunna komma fram och ned lite till. Så, för första gången började jag knacka med spöet så högt upp som precis bakom öronen - ingen effekt, lite hårdare - ingen effekt, ännu hårdare och VOILÀ! Ställningen, rotationen och förlängningen av nacken kom, innerhöften kom och till och med Venus verkade häpen. Vi provade flera gånger i båda varven, det verkade nästan som om Venus njöt av knackningarna likt så som av massage och som om hon sade; Äntligen förstår du matte! Även under longeringen som följde var Venus lyhörd för hjälpen precis bakom öronen. Hon bjöd mig på slutarörelse i båda varven, vilket har varit så svårt förut. Jag blir hoppfull :)


Under gårdagens arbete med skolandet av halten slappnade Venus av betydligt bättre än tidigare i sin överlinje när jag bad henne flytta bak tyngdpunkten. Även innerhöften kom lättare på plats  :)

    

#ridkonst  #dressyr

Av Ann - 6 januari 2014 12:41

Det är ganska otroligt att en och samma term  - schwung - kan ges så olika innebörd inom dressyrvärlden. T.o.m elitryttarna inom dressyrsporten har svårt att ge en samstämmig bild. Själv känner jag mig väldigt trygg och bekväm med Bent Branderups beskrivning av begreppet som inte alls är lika luddig. Jag vill tro att det är för att hans definition utgår i från kärnan i schwungen, nämligen hästens rygg.  


Ett par exempel

http://www.alltomhastar.se/artiklar/ovrigt/schwung/ jämställer man schwung med engelskans "impulsion", d.v.s.  ”överföring av bakdelens energiska impulser till hela rörelsen framåt” Rent fysiskt uppnås en "bra" schwung när "hästens hasled direkt rör sig framåt uppåt så fort hoven har lämnat marken, rörelse tas sedan upp och förs vidare av ryggmuskulaturen. Hur mycket schwung man får beror på hur mycket hästen sätter sina bakben under sig, ju mer vikt hästen har på bakbenen desto bättre schwung."

"Skritten saknar svävmomentet därför blir det inte någon schwung där."


På  http://www.hippson.se/fraga-experterna/expert-dressyr/nina_bengtsson/vad-ar-schvung.htm skriver Nina Bengtsson

"Schvung är när hästen använder mer och mer bärkraft, det vill säga när hoven stannar mer bestämt och en längre stund i marken och hästen bär upp sin kropp i stället för att endast "skotta på" framåt. Utvecklar du schvungen kan du i förlängningen rida passage (så har du en vink om vilken känsla du ska söka)."


Inom AR däremot är schwunget helt enkelt den tredimensionella svingningen av ryggen! Det svingar höger - vänster, uppåt - nedåt, bakåt - framåt. När hästen går i "framåt - nedåt" är schwungen som störst (om hästen rör sig i en sund form och bär sig korrekt). Ju mer samling ju mindre svingning i ryggen (samling innebär dock inte mindre energi!). Den gångart som i grunden har störst schwung är då faktiskt - skritten... Egentligen tror jag att den moderna dressyren vill uppnå samma schwung som inom ridkonsten men av någon anledning har termen kommit att sättas i samband med benens rörelser i stället för ryggens. Men så är det. En elefant kan beskrivas väldigt olika beroende på vilken kroppsdel man väljer att fokusera på...


Här har lilla Fumara fått en bra schwung d.v.s. en tredimensionell svingning i sin rygg :)

  #ridkonst #dressyr


Av Ann - 5 januari 2014 00:00

Igår fick jag återigen låna Gunillas nordsvenska travare Ena som är så väldigt intressant att rida. Hon har lätt att lära men vad hon än gör så blir det ofta för mycket då hon är så himla rörlig. Skritten börjar vi få koll på men hon är så stark i sitt påskjut så snart hon börjar trava eller galoppera och hon hamnar då lätt på bogarna och vill dra iväg. Påskjutet gör också att hon lätt ställer om fel i höften och då åker jag som om jag vore en liten vante ut på utsidan av bröstkorgen :)) Så igår tog jag tag i saken. Under en stund blev det upprepade övergångar från skritt, några stegs trav respektive galopp och därefter avsaktning igen till skritt. Alla övergångar i försök till en slutarörelse för att Ena skulle hålla innerhöften på plats. Det blev helt klart bättre balans för både Ena och mig och vi var nog båda väldigt nöjda med vad vi lärde oss av passet.


Ny länk på hemsidan!

Att Guerinieres "School of horsemanship" har gått att få tag på online visste jag sedan tidigare. Jag har själv printat ut hela boken vilket ju blev ett antal sidor :)) Att ytterligare en publikation finns att få tag på  "A treatise upon horsemanship" var däremot en nyhet. Länk finns nu under Tips på media !

 

#ridkonst #dressyr #ridning

Av Ann - 3 januari 2014 00:00

Som ex tävlingsryttare så har jag fram tills nu nog ändå inte riktigt förstått med vilken lätthet hästen kan låta sig föras i balans mellan de indirekta tyglarna. Jag tror emellertid det börjar gå upp ett litet Liljeholmens ;) Framför allt har jag sista månaderna fått lite fler erfarenheter av yttertygelns funktion och dess betydelse för hästens balans på voltspåret och för utsidans bogfrihet. Även om det nu är mycket longering som gäller för Venus del så försöker jag jobba en stund i handwork var gång med de indirekta tyglarna. Venus vill gärna lägga förhållandevis mycket tyngd på ytter bog och jag vill att hon ska få en liten viktförskjutning inåt så att hon får en mer korrekt rotation i bröstkorgen och så att ytterbogen blir friare. För att riktigt sätta hjälpgivningen på sin spets så försöker jag göra markövningarna med mig själv i den position som innebär att jag för med en hand. Detta är väldans klurigt för både Venus och mig men det är lika bra att ta "tjuren vid hornen" ;) Vi lär oss lite för var gång och det blir korta stunder när hjälpgivningen faktiskt fungerar! Enstaka ögonblick känner jag att min pålle är i ramen mitt mellan tyglarna och att hon följer mig nästan i tanken när jag går jämte sadelläget och tyglarna i stort sett hänger. En härlig känsla! Oj vad vi ska träna vidare på detta :))


Här har jag förtydligat med spöets position att Venus ska föra över tyngden mer mot inner framben när jag använder den indirekta yttertygeln.

   

#ridkonst #dressyr

Av Ann - 2 januari 2014 00:00

Då var 2014 här som jag ser riktigt fram emot. Nytt reklammateriel är utarbetat och beställt och almanackan som varit ganska tom under julhelgerna börjar nu fylla på sig igen. Första halvåret blir riktigt spännande. Bland annat är det bara två veckor till prova-på-dagen på Gustavsborg (se info i högerspalten) och i april blir det en vecka för Venus och mig nere hos Bent Branderup. Sedan är naturligtvis festivalpass inköpta till ARena2014 24-25 juli :)

Venus och jag arbetar för tillfället mest med longeringen som jag måste erkänna blivit försummad de sista månaderna. Jag har varit så fokuserad på det jag hittat i min sits så att jag velat undersöka detta lite mer innan jag kunnat lägga energi på arbetet från marken. Så är det när man bara har en häst, den stackars kraken får traggla... ;) Jag har dock också lånat Gunillas nordsvensk Ena vid några tillfällen och det känns verkligen som om min egen rotation börjar bli befäst i båda varven, som om jag nu lättare kan släppa ned min innerhöft och släppa upp hästens utsida av bröstkorgen samtidigt som jag fortfarande kan sitta mitt över hästen. Jag har haft mycket hjälp av senaste Hanna-kursen, av Bent Branderups online-videos och inte minst min massageterapeut! Nu är det då fokus på att få kommunikationen med Venus att fungera bättre i longerlinan :)


För alla sitsintresserade kan jag verkligen rekommendera Bent Branderups online-videos, speciellt "Academic seat" och "Academic leg". Trailers

 
#ridkonst #dressyr #ridning     

Av Ann - 23 december 2013 00:00

Bröstkorgsrotationens vara eller icke vara hos hästen tas ibland upp till diskussion på olika forum. Enligt den akademiska ridkonsten är rotationen en förutsättning för att hästen ska kunna uppnå en biomekaniskt  sund form på böjt spår. I andra ridstilar kan det finnas andra uppfattningar men min egen övertygelse utifrån det jag sett genom åren är att utan bröstkorgsrotation blir böjt spår rent ut sagt skadligt för hästen. Framför allt kan man se hur belastningen läggs på inner framben och bog i de fall inte hästens bukmuskler arbetar för att få fram och ned innerhöften. På Facebook lade Thomas Ritter ut ett citat av Steinbrecht som jag tycker sammanfattar det hela väldigt bra ;

 
"Riders who … do not make the rib cage flexion the nucleus of the exercise, but attempt to obtain the shoulder-in position by putting head and neck to the inside, will put their horse onto the shoulders and behind the aids because they make the required collection impossible and make the neck unsteady due to the false bend."
(Gustav Steinbrecht, 1884)
 

Nu så blir det några dagars uppehåll på bloggen. Jag återkommer efter nyår då det laddas för det nya året och då först för den 12 januari då det är  prova-på-dag på Gustavsborg  Ser verkligen fram emot denna :)

GOD JUL på er alla!


Venus ska vila ett par dagar till och då passar jag på att låna Gunillas Ena! Här testar vi diagonalsluta, halvpiruett och renvers vilket vi inte gjort så många gånger. Ena förstår hjälpgivningen allt bättre och blir så nöjd med sig själv när hon förstår att hon gjort något bra  :)


 #ridkonst #dressyr #ridning

Ovido - Quiz & Flashcards