Senaste inläggen

Av Ann - 17 februari 2014 00:00

Då fick jag äntligen komma iväg på årets första träning för Elise Nilsson. Det blev som vanligt en lärorik dag och jag fick ny input vad gäller hjälpgivningen i både longeringen och uppifrån hästryggen. Det har ju varit lite struligt med varvbyten och omställningar då jag upplevt att Venus lätt vill skjuta på istället för att göra en omformning och bära i det nya varvet.  Nu fick jag hjälp bland annat med att tima in den indirekta innertygeln och att få henne att följa mitt "ridcentra" i varvbytet även från marken. Venus var med på noterna och det blev en tydlig förändring till det bättre. Vi jobbade också lite med renversen samt skolhalten där jag skulle fokusera mer på ställningen i nacken. Här kände jag verkligen att jag hade glädje av all den tid jag jobbat i halten sista tiden med att lösgöra Venus i området precis bakom öronen. Min pålle verkade också nöjd med innehållet i träningen och hon hade sina "milda ögon" när vi avslutade vårt sista pass. I det stora hela var Venus väldigt harmonisk under dagen, lastningen fungerade super , hon stod stilla i transporten och hon brydde sig inte om blåsten och omkringflygandes kattdynor, plastpallar i stallgången utanför gästboxen. Det ska nog bli häst av henne också :)


Här ska jag uppifrån ryggen, med långa tyglar, träna mina sekundära hjälper och "tänka longering". Nyttigt!

#ridkonst #dressyr
 

Av Ann - 14 februari 2014 16:15

Nu i helgen är det dags för mig själv att åka tvärs över Skåne och träna för en av mina instruktörer, Elise Nilsson - licensierad Bent Branderup-trainer. Elise är den som har lärt mig mest om basicarbete och om hur viktigt detta är bland annat för den fortsatta kommunikationen genom hela utbildningsstegen. Så är Elise också en av de svenska "riddarna" som kommit långt i sin utbildning inom ridkonsten. Det är ett tag sedan Venus och jag var iväg och blev grillade så detta träningstillfälle är efterlängtat! Om det blir som planerat får jag också sällskap i bilen av Johanna (Hugos matte) och Åsa (Woodys matte) som följer med som fotfolk. Hur trevligt som helst! :)


På söndag är det även sista anmälningsdag för de som vill komma med häst på kurstillfället den 2 mars som gäller "följsamhet och balans hos ryttare och häst". Det finns fortfarande platser kvar.  Kursen äger rum på Gustavsborgs gård utanför Bjuv. Här ska vi se till både ryttare och häst och var ryttare får en lektion av Feldenkraisterapeut Anna Gunnarsson (i grupp utan häst), en av ridterapeut Ann-Britt Bolinder (i grupp med häst) och så slutligen också en AR-lektion av mig (enskilt med häst).  Fotfolk har en vecka till på sig att anmäla sig.  Mer info om kurstillfället finns på min hemsida :) 


Elise Nilsson (på bild med sin häst Ravelli) kommer som instruktör på söndag till Ballingslöv utanför Hässleholm. Är någon mer intresserad av att vara med att träna så går det fortfarande att anmäla sig, även med häst. Läs mer på träningstillfällets Facebooksida

     

#ridkonst #dressyr

Av Ann - 14 februari 2014 00:00

Det blev en intressant dag igår då jag bland annat fick bekanta mig med en 6-årig connemarahäst Rocket och hans matte Pethra, båda med rehabbehov. De båda är ett fint exempel på samhörighet och glädje mellan häst och ägare :) Det kommer emellertid att ta ett litet tag för Pethra innan det är dags för träning uppifrån hästryggen. Först måste Rocket mjukas upp i sin kropp efter operation och bli mer följsam från marken. Vi ska även försöka få Pethras kropp lite mjukare och i mer balans innan hon sitter upp. Detta är framför allt för hennes egen säkerhet men också för att vi ska undvika att hon ger sig själv och sin häst nya spänningar av ridningen.

Venus och Totte fick sig var sitt longeringspass under kvällen. Denna gång var det ganska mycket störningar vilket satte Tottes fokus på prov. Efter lite inledande groundwork så lyckades han emellertid att koncentrera sig på träningen :)


Det har blivit mycket om Totte i de senaste inläggen men han är ju så underbar i sitt kroppsspråk. Utanför bild så hoppar en katt från takbjälken ned på sargen med en duns. Inte så konstigt att hästen blir förfärad! Det ser ut som om det finns bra förutsättningar för samling hos pållen :))

#ridkonst #dressyr 


Av Ann - 12 februari 2014 00:00

Igår var en dag då jag höll igång lite mer än vanligt i stallet. Efter fyra lektioner på raken var jag ganska trött i huvudet men ändå väldigt glad :) Jag har så duktiga och intresserade elever och de kämpar verkligen för att göra sitt bästa för sina hästar. På kvällen fick även Venus sig ett träningspass och redan i samband med att jag skulle sadla henne såg jag skillnaden; inte en endaste liten örsnibb som pekade bakåt och visade tecken på missnöje. Jag spände sadelgjorden ytterligare något hål och hon stod så lugnt och fint och tuggade vidare på höet. Sadeltvånget verkade vara som bortblåst. Tack Håkan IR-terapeut! Hoppas bara detta nu håller i sig... Ute i ridhuset märkte jag också att jag betydligt lättare än för några dagar sedan kunde placera Venus bakben i skolorna både från marken och uppifrån hästryggen. När jag sedan provade att samla henne i traven på det raka spåret svarade hon så fint och började med rundad rygg närma sig piaffen. Det skedde avslappnat och i stort sett bara för sitsen och med lite smekning av spöet vid svansroten. Äntligen! Egentligen ville jag när det kändes så bra bara fortsätta rida men jag tog mig i kragen och avslutade ridpasset direkt som belöning, som sig borde :)


Med inledande ledarskapsövningar vid gårdagens träning fick Ebba hjälp bland annat med sitt kroppsspråk. Hon kunde på så vis förklara för en ganska ifrågasättande Totte att hon är den som ska vara ledare. Totte accepterade sedan att sänka huvudet och låta henne föra i underträdelsen. Det går framåt för de båda  :) OBS! Ljudet är lite högt...


#ridkonst #dressyr
 

Av Ann - 11 februari 2014 00:00

I online-filmen "Academic Seat tar Bent Branderup upp det här med att det är en livslång uppgift för ryttaren att utveckla sitsen. Det är viktigt att ha en teoretisk grund men det räcker inte. Att ta emot och ge information till hästen via sätet är något som måste utvecklas genom praktisk träning.

Så, ju mer tid på hästryggen ju bättre. Då jag själv just nu fokuserar mycket på longeringsarbetet så blir det emellertid inte så mycket sitsträning för min del på Venus som jag skulle önska. Därför är jag så tacksam att ibland få låna Ena! :) Jag får lite mer mängdträning och Ena är så olik Venus i hästtyp och rörelsemönster vilket är väldigt lärorikt. Ena har bland annat så mycket ryggsving så det faktiskt ibland blir lite för mycket. Då gäller det för mig att försöka sitta så stilla som möjligt för att hjälpa henne centrera sina rörelser. Häromdagen gav hon mig en liten aha-upplevelse då hon hjälpte mig bli medveten om att mitt inner sittben och överskänkel skulle i en riktning mer rakt nedåt än vad jag uppfattat tidigare. När jag sedan fokuserade lite extra på detta hjälpte det mig att få en lite mer lodrät sits vilket kändes helt rätt och det gjorde dessutom susen för Enas sluta  :)


Ena har lätt för sig när det gäller att förstå vad jag ber om men kanske lite svårare med sin kropp. Hon börjar nu bli friare i sina bogar bl.a genom slutaarbetet 

 


#ridkonst #dressyr




Av Ann - 9 februari 2014 00:00

Longering är inom AR ingen motionsform utan ett verktyg för att utveckla kommunikationen mellan häst och ryttare. Det är helt enkelt ridning från marken och ska befästas innan det är dags för ryttaren att hoppa upp på hästryggen. Hjälpgivningen sker med kroppspråket, rösten, spöets signaler och handens signaler i longerlinan. Förutom fördelen att man ser hästens reaktioner på ett annat sätt än uppifrån ryggen så blir också belastningen för den omusklade hästen mindre. Hästen  har möjlighet att träna upp sin egen balans på det böjda spåret och ryttaren lär sig massvis om hjälpgivningen och sitt eget kroppsspråk. Att tänka på är ju dock att böjt spår kan vara ganska osunt för hästen om den inte formar sin kropp efter voltspåret. Därför behövs det ofta förberedande arbete i groundwork.

Ebbas Totte har fått lite extra av min uppmärksamhet i veckan. Longeringen är ett moment som enligt uppgift alltid har varit väldigt svårt för honom och där han också tydligt har visat sitt missnöje. Därför är detta inget som tränats så ofta. Så, då börjar vi naturligtvis där, med grunden :)



För Tottes del kan longeringen förhoppningsvis bygga upp både kropp och självkänsla och hans relation till Ebba. Ett viktigt mål är också att få honom tycka det är roligt med träning! Här förbereder jag honom i groundwork inför longering och förklarar hjälpgivningen och formgivningen på det böjda spåret. Jag försöker också få honom att länga ut steget lite för att han ska få mer stretch och rörelse i ryggen. Totte börjar förstå vad jag ber om och verkar tycka det är helt ok :)


#ridkonst #dressyr

Av Ann - 7 februari 2014 00:00

Under gårdagen blev det ett pass med Elin L & Chaplin vilka fick halka sig fram längs ena långsidan på utebanan.  Vid tråkigt underlag finns det trots allt flera saker man kan hitta på :) Det blev således en hel del arbete i halten och med Elin både på marken och uppe på hästryggen. Elin fick göra övningar för balansen och rotationen i sin kropp och Chaplin fick repeterat tyngdförflyttning för de indirekta tyglarna. Därefter provade vi att göra slutor längs långsidan då Elin satt på ryggen och förde hästens skuldror. Jag höll i longerlinan och spöet och hälpte till vid behov med att förstärka hjälpgivningen. Vintervilan måste ha gjort Chaplin gott och gett honom tid att bearbeta höstens träning för det blev minsann tendens till ett par slutasteg både här och där, i båda varven. Härligt!  

TIPS!

Bent Branderup har precis släppt en ny onlinevideo vilken handlar om det akademiska spöet. I videon får vi bland annat lära oss om spöets historia, om varför vi inom den akademiska ridkonsten håller det upprätt, om hur vi använder det för optisk eller rent fysisk hjälpgivning och inte minst om hur presumtiva spön skördas från fruktträden och torkas. Själv fick jag också tips på nya övningar att prova på min madame. Mycket intressant :)


Ett spö som hålls upprätt visar att hästen och ryttaren är så skolade att spöet inte behövs för att förstärka övrig hjälpgivning just för stunden. I den upprätta positionen är spöet ur hästens synfält och man kommer också lätt åt hästens båda sidor om det skulle behövas.

Trailer

 

#ridkonst #dressyr




Av Ann - 6 februari 2014 09:56

Loppan är en blivande "kofösarhäst" och hon är fantastisk på många vis. Jag har aldrig någonsin träffat en häst som är så cool och trygg i sig själv och i relationen till omgivningen.  Däremot har hon haft lite svårt att "få upp" sin rygg. Hon är inte så gammal, hon blir 5 i år, och när jag såg henne i höstas hade hon svårt att bära sig själv i en sund form, även utan ryttare. Igår fick jag träffa henne och hennes matte Heidi på nytt. Loppan har nu växt till sig lite och definitivt blivit starkare. Heidi  har också arbetat henne en del från marken sista veckorna. Under passet lyckades vi få Loppan att slappna av i sin spända nacke, förlänga överlinjen och faktiskt även trampa under sig i underträdelsen på det böjda spåret vilket inte alls ville fungera i höstas då f.a hennes bogar var så blockerade. En klar förbättring alltså! Fortfarande så syntes inte så mycket aktivitet i ryggen men får hon nu denna sunda formgivning befäst och lär sig arbeta med förlängd överlinje utan spänningar så lär det absolut bli skillnad. Fortsättning följer... :)


Loppan lyckas slappna av i nacken och i sin överlinje. Tack till Heidi och alla er andra som låter mig skriva om er och era hästar på bloggen :)

 

#ridkonst #dressyr


Ovido - Quiz & Flashcards