Senaste inläggen

Av Ann - 24 januari 2014 00:00

Något av det svåraste för Venus och mig hittills i longeringen har varit varvbytena. I skritten har det inte varit några problem men så snart jag bett henne vända igenom volten i trav har hon blivit småsur, så som bara ston kan bli... Hon har strukit öronen bakåt, tappat formgivningen och ibland nästan slängt sig runt på stället och skenat över i andra varvet. Hon har helt enkelt inte gillat övningen alls vilket hon också kommunicerat väl. Jag har varit lite undrandes om orsaken och ibland provat att sakta av henne till skritt vid omställningen, men oftast har jag bara gett henne så slak lina som möjligt vid bytet i syfte att inte störa henne för mycket. Igår så ändrade jag emellertid taktik och gjorde varvbytena i betydligt kortare lina. Det innebar att jag också fick följa med henne på insidan ut i nya varvet och jag fick då bättre möjlighet att hjälpa henne med vägval, omställning och formgivning. Jag fick minsann länga på steget för att hänga med men det flöt på ganska bra och jag tror min madame var nöjd hon också. Detta jobbar vi vidare med :)



 #ridkonst #dressyr

Av Ann - 22 januari 2014 17:15

Nästan dagligen tänker jag på hur glad jag är för min häst och vilken betydelse hon har för att jag utvecklar min kroppsmedvetenhet och min närvaro i nuet. Aldrig hade jag väl tagit tag ordentligt i mina snedheter, stelheter och spänningar om det inte varit för henne och ridkonsten. I bland får vi till de där passen som bekräftar att vi trots svårigheter och tilfälliga motgångar är på rätt väg. Då är glädjen är på topp, hos oss båda upplever jag :)  Utvecklingen kommer ju dock inte gratis utan det krävs en vilja och hårt arbete med bådas kroppar och sinnen. Hårt arbete med att slappna av, lyssna, känna och vara medvetna för att förhoppningsvis så småningom hitta en följsamhet och balans så att vi kan röra oss tillsammans med så små signaler som möjligt.


Förr i tiden utbildade ryttare sig och sin sits genom att sitta avslappnat i piaff på högt skolade hästar fastspända mellan pilarerna. Ryttarna fick också sitta på longen dagligen under flera år och de blev som sammangjutna med hästryggen innan de fick ta tyglarna i sin hand och själva börja föra. Dessa utbildningsmöjligheter är ju väldigt få ryttare förunnade idag. Följaktligen sitter vi då många förhållandevis ganska outbildade ryttare på förhållandevis ganska outbildade hästar... Vi får då istället ta till andra metoder för att försöka utbilda oss. En väg att gå kan kanske vara att flera discipliner samarbetar kring ryttare och häst. Just följsamhet och balans blir temat då Ann-Britt Bolinder, Anna Gunnarsson och jag tillsammans anordnar ett nytt utbildningstillfälle på Gustavsborg. Jag tycker själv denna dag ska bli väldigt intressant. Det blir en aktiv dag och förhoppningsvis kommer vi alla som deltar en liten bit vidare i våra tankar och i vår utveckling med hästen. Mer info om evenemanget finns på Gustavsborgs hemsida


På Spanska ridskolan utbildas ryttarnas sits så som förr i tiden - tre år på longen! En artikel om detta finns på Equisearchs hemsida 

 

#ridkonst #dressyr #ridning


Av Ann - 20 januari 2014 18:45

Det är inte alltid som hästar är så lätta att handskas med när något är fel och Totte är en sådan häst. I samband med att troligen ha haft ont av någonting så har ponnyn börjat ifrågasätta sin nya lillmatte Ebbas ledarskap. Men även en häst som eventuellt har ont måste ju hålla sig inom vissa ramar. Det går inte an att dra iväg med matte hängandes efter i grimskaftet, trycka sig emot henne eller att nafsa efter henne.  

Efter att equiterapeuten gett klartecken introducerades Totte och Ebba för en vecka sedan för de allra första grundläggande stegen inom ridkonsten, d.v.s hantering och ledövningar från marken. Detta är ju moment som faktiskt de flesta hästar klarar av även om de skulle ha lite ont någonstans. Mycket av träningen hölls i stallgången där förrädiska höpåsar stod och lockade längs boxväggarna. Där gick vi tillsammans igenom "ramar", "bubblor", stoppande och drivande position och kroppspråk. En hel del alltså att tänka på för matte, men också för en hösugen Totte ;) Till dagens pass var det minsann en betydligt mer positiv och samarbetsvillig häst som gick efter matte i ledövningarna.  Ebba var superduktig, hon använde kroppspråket och hade bra koll på lina, häst och spö. De båda fick således påbörja nästa steg som dels stärker relationen men som också kan fungera som en bra sjukgymnastisk övning för Totte  - framåt-nedåtsökning i stillastående. 


Totte visar nu ett betydligt större intresse för att kommunicera. Han & Ebba håller på att hitta ett gemensamt språk där de lyssnar och väntar in varandra i ledövningarna  :) 

#ridkonst  #dressyr  

Av Ann - 19 januari 2014 00:00

Igår blev det två korta, riktigt härliga pass med Venus och Ena från marken. 

Jag lät Venus gå på en lite mindre volt än vanligt i longeringen. Hon formade sig fint efter voltspåret, hon var lyhörd för hjälperna och hon verkade riktigt nöjd :D Vi fick dessutom fina balanserade trav- och galoppigångsättningar. Det verkar helt enkelt som om hon för tillfället har lättare att hitta sin runda form på den mindre volten och då gör vi så som hon föredrar. Jag provade även att samla henne lite längs långsidorna, ett fåtal steg åt gången. Funkade riktigt bra, vi var så nöjda båda två och avslutade passet redan efter en kvart :)

Då det gällde Ena fokuserade jag på hennes bröstkorgsrotation då hon brukar vilja rotera mer utåt än inåt i vänstervarvet. Genom att tima in hjälpen för inner sittben samt genom att balansera upp henne vid behov i en slutarörelse och minska påskjutet från ytter bak lyckades jag få henne att minska lite på utåtrotationen.  För ett par veckor sedan började jag också jobba Ena lite mer på allvar vid hand och försöka lära in hjälperna i halten. Då blev hon mest irriterad på mig när jag killade med spöet på halsen och hon slängde med huvudet och skakade på manen. Nu börjar hon bli riktigt lyhörd för den indirekta ytter- och innertygeln och hon gör fina tyngdförfyttningar sidledes. Ena är härlig att jobba med för hon  blir så stolt över sig själv när hon förstår vad jag vill och om det inte är för mycket störningar som tar uppmärksamhet så är hon så lyhörd och  gör sitt absolut yttersta för att det ska bli rätt :))


Här svarar Ena fint när jag med hjälp av den indirekta innertygeln (spöet) ber henne flytta tyngden utåt :)

 

#ridkonst #dressyr



Av Ann - 17 januari 2014 00:00

"Glädje är enda målet" är visa ord och ridkonstens devis vilket jag använder som mantra ibland. Av erfarenhet vet jag hur svårt det är att lägga alla prestationskrav på hyllan när man utbildar sin häst. Genom AR-träningen har jag emellertid förstått hur viktigt det är att man faktiskt släpper på kraven, även om jag själv trillar tillbaks i fällan gång på gång ;)) Från marken upplever jag det personligen lättare att fokusera på här och nu och lyssna till det hästen förmedlar. Venus har dock varit svårare från marken än någon annan häst jag utbildat inom AR. Jag antar att hennes tidigare smärtor och spänningar har gett henne ett invant beteende att skydda sig själv, men det är ju bara vad jag tror... Den sista tiden har det emellertid hänt en del i vårt samarbete till det bättre :) Vi har tränat nästan uteslutande från marken och vi börjar komma överens i allt fler moment. Vi testar också nya saker som jag egentligen inte har så mycket kunskap om. Vi helt enkelt leker och lär, lyssnar till varandra och har kul!


Att ha kul ihop är viktigt. Igår blev det ett pass med hoppning för Elin & Ena. Det var populärt hos både ryttare och häst :))

 

#ridkonst #ridning



Av Ann - 15 januari 2014 00:00

En återkommande punkt under Gustavsborgsdagen var det här med bröstkorgsrotationen hos våra hästar. Bröstkorgsrotationen är enligt den akademiska ridkonsten en förutsättning för att uppnå en biomekaniskt sund form hos hästen på böjt spår. En korrekt rotation uppkommer i s.b.m att hästen för sin  innerhöft framåt nedåt så att bakbenet kan träda fram och in mot tyngdpunkten och bära upp bröstkorgen. Utan bröstkorgsrotation hamnar hästen obönhörligen mer på bogarna. Av vikt är att vi som ryttare följer med i hästens rotation och inte hindrar rörelsen vilket kan vara lättare sagt än gjort... Jag har själv problem med stelheter i min kropp men ibland lyckas jag slappna av och följa :)


Här en kort filmsnutt där jag med spöets hjälp förstärker den indirekta yttertygeln så att Venus framdel förs innanför bakdelens spår. Med sitsen försöker jag sedan följa med i hennes bröstkorgsrotation som förstärks inåt nedåt i öppnarörelsen. Filmen är väldigt kort men under några steg kan man med bra ögon se att hela min innerskänkel samt inner sittben rör sig nedåt samtidigt som Venus för fram sitt inner bakben mot tyngdpunkten. Hennes bröstkorg roterar ned på insidan och upp på utsidan och hon blir på så vis fri i sin ytterbog.

#ridkonst #dressyr #ridning
 

Av Ann - 13 januari 2014 20:51

Så, då var helgen över och även den första prova-på-dagen på Gustavsborg. En fantastisk uppslutning gjorde att det fick bli mycket spontana lösningar samtidigt som det var lite trångt i schemat. Men det var ju verkligen angenäma problem och vi alla hjälptes åt så att det fantastiskt nog flöt på som det skulle. Trots kylan bidrog också en mycket god stämning överlag till att det hela blev riktigt lyckat  :)

Som AR-instruktör upplevde jag det som en utmaning att anpassa ridkonstens utbildningskoncept till situationen. Samtidigt som jag inte ville tumma för mycket på utbildningsstegen så försökte jag analysera varje nytt ekipage utifrån dess mål och förutsättningar och förklara hur ridkonsten skulle kunna bidra i just det individuella fallet.  Även om det inte blev "regelrätta" akademiska lektioner så tror jag att alla som bokat in sig på ett AR-pass fick med sig något att bygga vidare på. Nu ser vi fram emot nästa dag på Gustavsborg som planeras till den 2 mars. Upplägget är inte klart ännu, troligtvis blir det något annorlunda. Mer info kommer naturligtvis så snart det är färdigt :)


Katarina Lockman Frostred var en av dem som bokade in sig med sin häst på ett AR-pass :) 

    

#ridkonst #dressyr



Av Ann - 11 januari 2014 00:00

Nu börjar det pirra lite i magen av förväntan inför morgondagens prova-på-dag på Gustavsborg :) Som det ser ut nu så är platserna med häst fullbokade fram till kl 15 (önskar någon ta ett AR-pass efter kl 15 går det att ordna), vi blir totalt dryga 30-talet personer som samlas, det fortsätter komma in anmälningar (!) och det ska bli så kul att träffa nya och gamla bekantskaper. Bjuvsnytt kommer att vara på plats och med den här uppslutningen är det ju väl befogat :)) 

Under vår planeringsträff under gårdagen så konstaterade vi instruktörer att våra olika områden kompletterar varandra väldigt väl, eller åtminstone så motverkar de inte varandra ;) Nu i efterhand tänker jag att den gemensamma nämnaren nog är att vi alla utövar våra läror mycket på hästens villkor där vi som ryttare försöker se, känna och lyssna till hästen och har som mål att kunna stärka den både fysiskt och mentalt. På så vis arbetar vi för samma sak och vem vet vad vårt samarbete kan leda till i förlängningen :) Även om det inte hinner ges riktigt regelrätta lektioner under prova-på-dagen så tror jag att de allra flesta som besöker oss i morgon kommer att vara inspirerade av antingen det ena eller andra vid dagens slut. Om inte av annat så av Ann-Britts fantastiska matlagning ;)


För er som har bokat eller tänker boka in ett AR-pass. Har ni en kapson med mittring så ta gärna med denna, annars så får ni låna en på plats om det behövs  :)


          

#ridkonst #dressyr    




Ovido - Quiz & Flashcards