Senaste inläggen

Av Ann - 9 november 2013 00:00

Under de tre år jag har haft Venus har hon förändrats väldigt mycket i sin kropp, till det bättre. Fortfarande är det dock så att även om hon nu fått en ganska fin överlinje och hon lyckas genomföra korrekta ställningar och böjningar i båda varven så finns det fortfarande kvar spänningar i käkarna och i hennes högra sida bakom nacken. Hon har dessutom kvar sitt magnifika sadeltvång... Venus kommunicerar tydligt när hon inte är tillfreds och det är frustrerande när jag då inte alltid förstår eller inte kan åtgärda orsaken till hennes missnöje.

Igår konsulterade jag Håkan Engqvist (http://www.ir-terapi-skane.se/) då han ändå kom till stallet och då jag hört att han fått goda resultat med sina IR-behandlingar. Håkan konstaterade att jag hade lyckats behandla "hälften" av min häst, d.v.s Venus övre halva, genom den akademiska träningen. De spänningar som fanns kvar i hennes kropp menade han hade sitt ursprung från en gammal skada med rejäla "låsningar i musklerna längsmed hela underredet" (tror det var så han uttryckte det) och kunde inte åtgärdas via någon träning. Han genomförde sin behandling och Venus som kan vara ganska ifrågasättande vid nya bekantskaper och pipande apparater var anmärkningsvärt tillmötesgående och avslappnad.


På denna bild kan man se spänningen som finns kvar bakom Venus nacke. För mig som är skolmedicinskt utbildad borde ju detta med IR vara rent hokus pokus men faktum är att jag redan på plats kunde se att Venus kropp svarade positivt  genom att sadeltvånget minskade, överlinjen förlängdes ytterligare och ganascherna "öppnades upp". Eventuellt kommer det att behövas ytterligare någon behandling av nacken men det är inte säkert. Resultatet kommer enligt Håkan att visa sig mycket inom de närmsta 10 dagarna och genom resultaten i träningen. X:a trevligt tyckte jag var Håkans positiva inställning till akademisk ridkonst :)

 

#ridkonst #IR

Av Ann - 7 november 2013 06:00

Det är ju ett angenämt problem att brottas med när man har så mycket att göra med undervisningen att man inte hinner med sin egen häst... :)) Nåja, det är väl inte hela sanningen men faktum är att Venus fick en x:a vilodag igår då hon helt enkelt inte fick plats i schemat. Idag är det i alla fall dags för ett pass med min madame. Efter ett besök hos massageterapeuten i tisdags känns det som om en spänning har släppt i min vänstra höft och det ska bli verkligt intressant att se om jag märker någon effekt av detta i träningen uppifrån hästryggen. En förutsättning är förstås att jag först lyckas gräva fram min pålle under all lera...  :-O


Jag upplever att min nacke och mina axlar har kommit lite bättre på plats i ridningen genom  massagebehandlingarna och min påbörjade träning med TRX-banden. Dessutom har smärtorna hållit sig borta så det blir till att fortsätta styrketräna :)

 

#ridkonst      

Av Ann - 6 november 2013 00:00

För mig har skolskritten fram tills nu varit ett diffust begrepp, detta trots att jag deltog i årets sommarakademi vilken hade just skolskritten som tema. Frågor har snurrat i huvudet; Var kommer skolskritten ifrån? Vad fyller den för funktion? Ska den vara fyrtaktig eller tvåtaktig eller kan den vara både och? Vad är syftet med diagonaliseringen? Det finns ju ingen möjlighet att jag kan utbilda min häst om jag inte själv har kunskapen...

Jag har ännu inte hunnit se alla delarna i Bent Branderups nya online-video men den har redan gett svar på flera frågor. Även om jag vet att det är väldigt långt mellan teoretiskt och praktiskt kunnande så har jag precis som av Bents tidigare filmer blivit riktigt taggad. Venus får allt vänja sig vid det där förhatliga fyrkantspåret för nu ska här tränas skolskritt! ;)

Länkar till Bent nyaste online-videos (trailers) finns under Senaste nytt


Genom att studera litteraturen fås kunskap om den historiska ridkonst som till en del glömts bort. I "Description du Manege Moderne" (1727) ses Baron von Eisenberg i skolskritt     



#ridkonst #dressyr #ridning

Av Ann - 5 november 2013 00:15

Oj vad intressant det är, det här med hästars beteende! Utgångspunkten i litteraturen är ofta att för att kunna förstå beteendet hos ett fenomen eller en annan individ så behöver man först ha en uppfattning om hur objektet är "till sin natur" . Det finns många teorier och hur mycket som helst att fundera över. Enligt P. Parelli bör man t.ex , om jag kommer ihåg rätt, utgå ifrån att alla hästar, mer eller mindre, är klaustrofobiska "trotoholics" styrda av flyktinstinkt. K.F. Hempfling har i sin tur identifierat 26 olika "hästkaraktärer". Han menar att om man kan bedöma en hästs personlighet så kan man också anpassa dess liv och träning efter detta. Det finns även teorier om t.ex. olika roller i hästflocken och om hur dessa kan påverka hästens beteende i övrigt.


Hästens lärande - ur vetenskapligt perspektiv

Om hästens inlärning och hur den beter sig ur en mer pedagogisk synvinkel tas upp av de australienska forskarna McLean och McGreevy. De har skrivit artiklar och böcker i ämnet och i en gemensam muntlig framställan; "Arousal, attachement and affective state - Is the horse in a learning frame of mind?"  har de också satt relationen mellan häst och ryttare i fokus. Här tycker jag att det börjar bli verkligt intressant!  Inte minst för att relationen enligt annan forskning är intimt förknippat med "ledarskapets natur".  McLean och McGreevy diskuterar också forskningsresultat kring hästens sinnesstäming samt hur, när och var positiv (och negativ) förstärkning bör ges för att på bästa sätt kunna bidra till hästens lärande och hälsa. Länk till referatet finns under Senaste nytt :)


En bok som jag nog kommer att önska mig i julklapp  ;)

 

#ridkonst #hästvetenskap

  










Av Ann - 4 november 2013 05:30

Hemkommen i går morse efter en veckas solsemester är jag nu tillbaka, taggad inför höstens och vinterns  AR-aktiviteter! Planerna är redan i gång för temakvällar, utflykter mm (mer besked om detta kommer så småningom till berörda) och så min och Venus egen träning förstås ;) 

Efter en minst sagt blåsig och blöt vecka hemmavid så sattes Venus igång så smått i går kväll vid hand och med longering. Efter vilan från träningen var hon lite stelare än vanligt i vänster sida men hon hade mjukats upp fint till slutet av passet. I passets början tränade vi lite extra på hjälpgivningen i stillastående och att "skola halten". Glad som en speleman blev jag då det verkade som om träningsuppehållet faktiskt hade fått detta arbete att mogna lite och "falla bättre på plats". Där hemma bland den gångna veckans post låg också tidningen Hästfocus nr 11 och väntade på mig.  Elise Nilssons AR-artikel som denna gång handlade om just skolhalten och Elise egna erfarenheter av denna är värd att läsas många (!) gånger om.


Ska under dagen försöka fixa bort reklamen som börjat poppa upp här på bloggen :)


En filmsnutt från i början av oktober där Venus får jobba med tyngdförlyttningen i det som så småningom ska bli en skolhalt. Nästa utmaning blir att få till bröstkorgsrotationen och den vertikala böjningen i bakbenen :)

#ridkonst #dressyr
 

Av Ann - 26 oktober 2013 07:17

Nu go' vänner tar jag höstlovsledigt från bloggandet. Barnen börjar bli stora och man får ta vara på alla chanser man får att umgås :))

Vi ses åter på bloggen vecka 45!

Bifogar en bild från gårdagens träning med Elin L. Hon fick jobba med sin avlastningssits och med indirekt tygel. Riktigt kul pass :)

 

Av Ann - 25 oktober 2013 00:00

Jag får ofta frågan om vad som skiljer akademisk ridkonst ifrån dagens tävlingsdressyr. Jag har kommit på mig själv med att ge olika svar varje gång så nu försöker jag sortera tankarna  :))

"Målet och formgivningen är detsamma, det är bara en annan utbildningsgång" säger vissa. Njae, jag håller egentligen inte alls med där, det finns ju faktiskt ganska mycket som skiljer, inte bara i definition och förhållningssätt utan också i annat.

Min uppfattning (åtminstone just nu) är att bl.a formgivningen skiljer sig åt p.g.a att ridkonsten har levaden som mål för samlingen medan piaffen är den rörelse som anses ge högst samling inom tävlingsdressyren. Man har alltså olika samlingsgrad som mål vilket ställer olika krav på formgivning och rent logiskt medför att träningsupplägget ser annorlunda ut redan i hästens grundutbildning. Man ser naturligtvis bra och dålig ridning inom båda formerna av dressyr men det finns en svaghet inom tävlingsdressyrens utbildningssystem tycker jag då det händer att hästar (och ryttare?) utbildas upp till svår klass utan att faktiskt alls ha förstått samlingsbegreppet. Att hästen kan trava på stället där det ska vara piaff betyder ju inte automatiskt att den är samlad som vi nog alla vet. Om vi tittar på ridkonsten så är samlingen och tanken på slutmålet (levaden) med genom hela utbildningen från steg 1 (framåt - nedåt i stillastående). Den korrekta piaffen görs i ett senare steg med fortsatt förlängd överlinje och är bara ett av många verktyg då hästen ska utbildas vidare till ännu högre samling. Något som också krävs för att nå levaden OCH för att göra en korrekt piaff är att såväl häst som ryttare lär sig ansvara för sin egen balans. Det går då inte att "hänga" på varandra eller i handen. Det krävs kroppsmedvetenhet hos båda och att hästens bärkraft tränas upp och inte förloras till förmån för skjutkraft. Jag och min hästkrake har alltså själva en hel del att lära... ;) 


Rocco som är i början av sin ridkonstutbildning är smäcker och långbent. Nackdelen är att hon har ganska lätt att få för mycket skjutkraft och då få frambenen för långt in under sig.  Gitt har sista månaden lyckats förklara formgivningen och balansen i groundwork så att Rocco nu bär sig bättre med bakbenen och har lättat i framdelen. Nu är det dags att göra samma arbete i longering :)

 

#ridkonst #dressyr #ridning

Av Ann - 23 oktober 2013 05:30

En stor fördel med ridhuset utöver att det skyddar för dåligt väder är att där finns en radio och att man kan sätta igång lite musik på högtalarna. Jag tycker att både Venus och jag själv slappnar av bättre och har lättare att hålla kvar koncentrationen till musik. Klassiskt funkar helt klart bäst även om vi ibland lyssnar till helt andra saker ;)

Idag blir det inga lektioner utan jag laddar för i morgon då jag ska tillbringa det mesta av dagen på olika ridbanor, de flesta utomhus. Jag håller tummarna för att vi slipper regn och rusk! Jag ska bland annat titta på Annettes lilla islandssto igen vilket ska bli intressant. Freydis stelhet hade blivit betydligt mindre när jag såg henne senast och framöver får vi helt enkelt fortsätta att fokusera på att göra henne mjuk och smidig i sin kropp.


Igår var första gången på länge jag red barbacka och vad passade då bättre än att vara i ridhuset med lite avkopplande musik? Det blev ett riktigt mysigt pass :)

 

#ridkonst #dressyr

Ovido - Quiz & Flashcards